Vegansk solcreme
Sådan vælger du vegansk og bæredygtig solcreme – udviklet med respekt for din hud, vores fælles natur og dyreliv

Vil du gerne gøre din solplejerutine vegansk og bæredygtig? Lever du i dag plantebaseret og vil gerne undgå animalske indholdsstoffer i dine produkter – også når det gælder din solcreme? Vi guider dig til de bedste veganske solcremer, som passer godt på din hud, vores fælles miljø og dyreliv.

Få optimal solbeskyttelse og pleje af huden med veganske solcremer

Hvis du har taget et bevidst valg om at leve plantebaseret i forhold til din kost, har du sikkert heller ikke lyst til at købe produkter med animalske indholdsstoffer, som skal smøres på din hud. Heldigvis kan du sagtens finde veganske solcremer, som giver dig den nødvendige beskyttelse mod solens stråler og samtidig plejer din hud med gode vegetabilske, fugtgivende ingredienser. Se hvordan nedenfor.

Gå efter solsikkemærket, når du skal købe veganske solprodukter

Mange af de animalske ingredienser, som ofte anvendes i kropspleje og makeup, er ikke altid helt nemme at få øje på i ingredienslisten. Så hvis du gerne vil undgå animalske ingredienser, men ikke har helt styr på, hvordan du spotter dem i dine solcremer, er det en god idé at gå efter produkter med Vegan Societys lille grønne solsikkemærke. Vegan Society er en international anerkendt standard for veganske produkter og din garanti for, at din solcreme er fremstillet helt uden animalske ingredienser og biprodukter. Læs mere om Vegan Society her.

Disse animalske ingredienser skal du undgå, hvis du vil leve vegansk

Da al vegansk solpleje ikke er certificeret med Vegan Society, er det en god ide at vide, hvad du skal kigge efter i ingredienslisten, når du vil undgå animalske ingredienser i dine solprodukter og hudpleje generelt:

  • Cera alba (bivoks fra bier)
  • Lanolin (uldfedt fra får)
  • Keratin (protein, som oftest udvindes af fåre- eller gedeuld)
  • Kollagen (protein udvundet fra dyr, fx okse)
  • Mel (honning fra bier)
  • Silke (tråde fra sommerfuglens puppe)
  • Karmin/E-120 (rødt farvestof udvundet af skjoldlus) 

Vidste du, at alle Dermas solcremer altid har været veganske og nu også er certificeret med Vegan Societys solsikkemærke, så det er nemmere for dig som forbruger at tage det veganske valg, når du køber dine solcremer? Lige med undtagelse af Derma solstift, der indeholder bivoks.

 

Vælger du vegansk for dyrenes velfærd?

Når du vælger solprodukter med Vegan Societys solsikkemærke, kan du være sikker på, at udviklings- og produktionsprocessen foregår helt uden, at der testes på dyr. Men faktisk har alle former for dyreforsøg til udvikling og produktion af kosmetiske produkter, herunder solpleje, været forbudt i EU siden 2013. EU’s lovgivning forbyder bl.a. dyreforsøg på ingredienser til kosmetik og salg/markedsføring af kosmetikprodukter testet på dyr. Derfor er det også ulovligt at skrive ’ikke testet på dyr’ og ’cruelty free’ på emballagen, da det er en indikation af, at konkurrerende produkter ikke lever op til samme krav. Dette gælder alle produkter produceret i EU. I andre lande/verdensdele er og kan lovgivningen være anderledes.

Når du køber dansk solcreme, kan du være sikker på, at de ikke er testet på dyr

Ud over at du er med til at støtte lokale og danske virksomheder, når du køber danskproducerede solcremer, har det også den fordel, at Danmark er underlagt EU’s strikse krav for både indholdsstoffer og dyreetik. Du kan derfor være sikker på, at dansk producerede solcremer ikke er testet på dyr, selvom det ikke er angivet på emballagen.

Vælg havvenlig solcreme for dyre- og plantelivets skyld

En af de ting, som bl.a. går ind under betegnelsen miljøproblematiske stoffer, er kemikaliet Oxybenzone, som anvendes som UV-filter i over 3.500 solcremer. Oxybenzone er nemlig skadeligt for havets økosystem og de dyr, planter og organismer, der lever i havet. Så vil du være sikker på at værne om de danske rødspætter samt de smukke koraller, når du rejser til mere eksotiske himmelstrøg, så smør dig ind i en solcreme uden Oxybenzone, inden du hopper i bølgen blå. Læs mere om valg af hav- og koralvenlig solcreme her.

Alle Derma Sun-produkter er naturligvis fri for Oxybenzone. De er nemlig certificeret med Svanemærket og er dermed det trygge valg for dig, der vil passe godt på vores havmiljø. Svanemærket er din garanti for, at solcremen forurener mindst muligt og ikke indeholder kendte miljøbelastende stoffer, inkl. Oxybenzone. 

Svanemærkede solcremer skåner havets økosystem

Det med at sætte sig ind i, hvad alle de kemikalier, der kan skade havets miljø, hedder, er noget af en mundfuld. Men fortvivl ikke, for her har Svanemærket nemlig gjort alt benarbejdet for dig. Svanemærket er din garanti for, at produktet stiller strenge krav til miljøproblematiske stoffer og dermed også de UV-filtre, som skader havmiljøet, når de skylles ud i havet på en svømmetur. Alternativt kan du kigge efter det skadelige kemikalie Oxybenzone, som anvendes som UV-filter i over 3.500 solcremer, og som er skadeligt for havet og alt dets liv. Alle Dermas solcremer er – ud over at være veganske – også Svanemærkede og dermed hav- og koralvenlige.

Få flere fif til at leve vegansk i Din guide til vegansk hudpleje.

Læs også: