Formaldehyd i selvbrunere - værd at vide

Formaldehyd i selvbrunere er kommet i søgelyset efter, at SCCS (Den Videnskabelige Komite for Forbrugersikkerhed) har ændret deres anbefaling til grænseniveauet af formaldehyd fra 0,05% til 0,001%. 

Formadehyd i selvbrunere stammer fra det naturlige sukkerstof, DHA, der bruges i selvbrunere til at give huden farven, og som desværre har den kedelige egenskab, at det  kan fraspalte formaldehyd over tid.

Alle selvbrunere er baseret på det naturlige sukkerstof DHA (eller dihydroxyacetone), og det er ikke muligt at udskifte, da DHA er det aktive stof, der giver den farve, der kommer til at ligne solbrændt hud.

Selvbrunere kan ikke længere få A-kolben

Ud fra et sikkerhedsprincip har Svanemærket valgt, at de ikke vil certificere selvbrunere, da de kan fraspalte formaldehyd, og formaldehyd er klassificeret som allergifremkaldende i EU. Du kan derfor ikke længere købe svanemærkede selvbrunere, og selvbrunere kan ikke længere få A-kolben (taenk.dk)​.

Det bedste selvbrunervalg er uden parfume og anden unødig kemi

Hos Derma er det vigtigt, at forbrugerne har tillid til os og vores produkter. Vi har derfor naturligvis også kigget nøje på vores selvbrunere i forbindelse med SCCS's seneste vurdering.

Her er det vigtigt at hæfte sig ved, at grænsen på de 0,001% er sat så lavt, at selv personer med formaldehyd-allergi ikke vil reagere på produktet. Den gamle grænse på 0,05% er sat således, at forbrugere ikke udvikler allergi over for stoffet. Det betyder, at hvis du ikke allerede er allergisk over for formaldehyd, vil du ikke udvikle allergi, selv om mængden af formaldehyd er over 0,001%. Så længe det bare er under 0,05%.

Sammenhængen mellem det aktive stof DHA og frigivelse af formaldehyd afhænger af forskellige parametre. Et vigtigt parameter er, hvilke andre stoffer der findes i produktet. I Dermas produkter har vi arbejdet nøje på at formulere vores selvbrunere med ingredienser, der ikke bidrager til frigivelse af formaldehyd. Vi er derfor overbevidste om, at formaldehyd-indholdet i vores produkter er lavt, selvom det er svært at måle præcist i så små koncentrationer, som der er tale om her.

Vi synes derfor stadig, at det giver mening at have selvbrunere i Dermas sortiment. Dermas selvbrunere er fortsat certificeret vegansk, uden parfume og anden unødig kemi.