Hvad er parfume i hudplejeprodukter?


Én af de hyppigste årsager til kontaktallergi er parfumestoffer, og 26 af dem er særligt slemme. Dem har EU sat på en liste, så findes de dér, er producenterne forpligtet til at nævne det specifikke parfumestof ved navn på indholdsfortegnelsen, hvis de bruger dem i deres produkter. Det er altså ikke nok at skrive ’parfume’, hvis stoffet er på listen over de 26 parfumestoffer, der oftest giver allergi.

Faktisk lider mere end 180.000 danskere af parfumeallergi ifølge Miljø- og Fødevareministeriet - og tallet er kun stigende. Også blandt børn, unge og mænd, der for bare 20 år siden stort set ikke var repræsenteret i statistikkerne. Det skyldes udelukkende én ting: At de oftere og tidligere i livet bliver udsat for kontakt med parfume.

Sådan forebygger du parfumeallergi

• Undgå så vidt muligt kontakt med parfume. Du kan måske beslutte, at parfume er noget, du kun bruger ved særlige lejligheder. Kom parfumen på tøjet eller i håret og ikke direkte på huden.
• Læs varedeklarationen, inden du køber produktet. Hvis ordet parfume, parfum, perfume, fragrance eller aroma står i ingredienslisten, indeholder produktet parfume. Du kan også prøve at lugte til produktet og vurdere selv.
• Undgå især parfume i produkter, der sidder længe på huden, som for eksempel deodorant, creme og parfumespray. Særlig deodoranter er slemme.
• Vær opmærksom på, at der finde masser af naturlige parfumestoffer, der kan give allergi, fx stammer det mest allergene parfumestof egemos direkte fra naturen. Står der fx ’Indeholder ingen syntetiske parfumestoffer’ på emballagen, kan der sagtens være allergifremkaldende, naturlige parfumestoffer i.
• Vil du være sikker? Så vælg produkter mærket med AllergyCertified eller anbefalet af Asthma Allergy Nordic som Dermas produkter. Det er din garanti for, at der hverken er syntetiske eller naturlige parfumestoffer i produktet.