Parabener i hudpleje


Parabener er en fælles betegnelse for en gruppe effektive konserveringsmidler, som har været benyttet i mange år. Parabener har den fordel, at de, modsat mange andre konserveringsmidler, ikke er allergifremkaldende.

Men nogle parabener er mistænkt for at være hormonforstyrrende, så Svanemærket har besluttet at forbyde dem alle ud fra et forsigtighedsprincip. Derfor er der ingen parabener i Dermas produkter.

Parabener oftest brugt i kosmetik hedder:

• Methylparaben 
• Ethylparaben 
• Propylparaben 
• Butylparaben

Forbrugersikkerhed (VKF) har vurderet, at de to første (Methyl- og ethylparaben) er sikre at bruge i en koncentration på max. 0,4 %. 

De to sidste parabener (Propyl- og butylparaben) er vurderet sikre at bruge i koncentrationer på max 0,14 %. I Danmark har vi et nationalt forbud mod de sidste to parabener i produkter til børn under 3 år.

I en ny vejledning fra Miljøstyrelsen ’Miljøstyrelsens vejledning om ’fri-for’-anprisninger på kemikalieområdet’, er det pr. 1. juli 2019 forbudt at anprise ’fri for parabener’ på produkterne. Dette er for at undgå, at forbrugerne får en negativ opfattelse af de parabener, der rent faktisk er vurderet lovlige og sikre at bruge, som det er tilfældet med methyl- og ethylparaben.

Læs mere:
Om parabener (Miljøstyrelsen)
’Miljøstyrelsens vejledning om ’fri-for’-anprisninger på kemikalieområdet’