Solcreme – bedst i test

Sådan vælger du den bedste solcreme, der både beskytter dig optimalt mod solens stråler, men også mod fedteri og unødig kemi

Vi ved alle sammen, at solcreme først og fremmest skal beskytte vores hud mod at blive forbrændt. Derfor er det selvfølgelig helt afgørende, at solcremen lever op til den angivne faktor eller SPF på emballagen. Men det er ikke nok, at din solcreme beskytter effektivt mod solens skadelige stråler. Den skal også beskytte dig og miljøet mod unødig kemi og være nem at påføre uden at fedte. Heldigvis har Forbrugerrådet Tænk gjort det nemt for dig at vælge den bedste solcreme, når de hvert år tester solcreme og kårer de bedste.

Hvad undersøger Forbrugerrådet Tænk, når de tester solcremer?

Forbrugerrådet Tænk er en medlemsorganisation og en NGO, som arbejder for at gøre det sikkert for dig at være forbruger i Danmark. Hvert år tester Tænk et hav af solcremer for alt det, som en optimal solcreme skal kunne, og kårer herefter de bedste solcremer. Alt sammen for at hjælpe dig til at træffe det bedste valg, når du står foran det enorme udvalg af solcremer på hylden, der hvor du køber solcreme. Men for at vide, hvad Bedst i Test-logoet egentlig er en garanti for, kræver det naturligvis, at du ved, hvad der skal til for at opnå lige præcis den udmærkelse. Nedenfor kan du se, hvilke fem områder, Forbrugerrådet Tænk kigger på i deres produkttests.

1) Din solcreme skal beskytte dig mod både UVA- og UVB-stråler
 

En tilstrækkelig beskyttelse mod solens stråler sker kun, hvis solcremen både beskytter mod de UVA- og UVB-stråler, som din hud udsættes for, når du opholder dig i solen. Forbrugerrådet Tænk tester derfor solcremernes effekt på begge slags stråler. 

Hvad er forskellen på UVA- og UVB-stråler?

UV står for ultraviolet, og solen udsender flere slags UV-stråler, bl.a. UVA- og UVB-stråler, som kan medføre hudkræft. UVA-stråler er lange UV-stråler, som kan gå igennem vinduesglas, og som vi udsættes for hver dag hele året rundt. UVA-stråler går helt ned i hudens dybere lag og skaber dybe rynker. UVB-stråler er korte og er samtidig de stråler, der giver forbrænding. En nem huskeregel er: UVA = Aldring (Ageing) og UVB = forBrænding (Burn).

2) Det skal føles behageligt at tage solcreme på

Selvom solcremens vigtigste funktion er at beskytte os mod at blive forbrændt, er det vigtigt, at solcremen også føles behagelig på huden – præcis som al anden hudpleje. Forbrugerrådet Tænk kigger derfor også på, om solcremen er nem at smøre ud, om den hvidter eller fedter, og hvor godt og hvor hurtigt den absorberes af huden.

3) Emballagen skal være brugervenlig, så det er let at afkode certificeringer og anvendelse

Én ting er en god solcreme, noget andet er, at den skal bruges korrekt, før end du opnår den rette beskyttelse. Derfor er tydelig brugsvejledning og certificeringer på emballagen særligt vigtigt, når det kommer til solcreme. Certificeringer er nemlig dine pejlemærker som forbruger, fordi de på hver deres område stiller kritiske krav til indholdsstoffer. Du kan læse meget mere om de forskellige certificeringer, som Dermas solcremer bærer lige her.

5) Havet omkring os skal passes på! Derfor skal din solcreme være hav- og koralvenlig

En af de ting, som bl.a. går ind under betegnelsen miljøproblematiske stoffer, er kemikaliet Oxybenzone, som anvendes som UV-filter i over 3.500 solcremer. Oxybenzone er nemlig skadeligt for havets økosystem og de dyr, planter og organismer, der lever i havet. Så vil du være sikker på at værne om de danske rødspætter samt de smukke koraller, når du rejser til mere eksotiske himmelstrøg, så smør dig ind i en solcreme uden Oxybenzone, inden du hopper i bølgen blå. Læs mere om valg af hav- og koralvenlig solcreme her.

Alle Derma Sun-produkter er naturligvis fri for Oxybenzone. De er nemlig certificeret med Svanemærket og er dermed det trygge valg for dig, der vil passe godt på vores havmiljø. Svanemærket er din garanti for, at solcremen forurener mindst muligt og ikke indeholder kendte miljøbelastende stoffer, inkl. Oxybenzone. 

Solcremetest – her er de bedste

I den seneste solcremetest har Forbrugerrådet Tænk igen kåret Derma Sollotion SPF15 til Bedst i test, og nu er Derma Kids Sollotion SPF30 også testvinder. 
Solcremerne lever nemlig op til alle fem kriterier fra Forbrugerrådet Tænk – og mere til. De er testet vandfast og med optimal beskyttelse mod solens skadelige UVA- og UVB-stråler. De er tilmed nemme at påføre og absorberes hurtigt uden at fedte eller hvidte. Derma Sollotion SPF 15 indeholder derudover fugtgivende glycerin, E-vitamin og olier, der gør huden smidig og blød og beskytter mod udtørring. Og så bærer solcremerne tydelig brugsanvisning og alle de certificeringer, som garanterer et kvalitetsproduktet, som ikke kun beskytter effektivt mod solens stråler, men også mod unødig kemi. Solcremerne er nemlig Svanemærket – og dermed hav- og koralvenlig. De er samtidig AllergyCertified og anbefalet af Asthma Allergy Nordic og uden parfume og minimerer derved risikoen for allergiske reaktioner og hudirritationer. Dertil kommer, at de er 100 % veganske og certificeret med Vegan Societys lille solsikke, som er din garanti for, at produkterne er helt fri for animalske indholdsstoffer. Med Tænks Bedst i test-vurdering er Derma Sollotion SPF 15 og Derma Kids Sollotion SPF 30 altså et trygt og godt valg, når du skal vælge solcreme.

’Bedst i test’ fire år i træk!

Faktisk er det ikke første gang, at én af Dermas solcremer vinder titlen ’Bedst i test’. I 2016, 2017 og 2018 blev Derma Sollotion SPF 30 kåret ’Bedst i test’, og senest er det Dermas Sollotion SPF 15, der løber med titlen.

Derfor har et hav af Dermas solcremer vundet priser gennem tiden

Det er ikke uden grund, at Dermas solcremer år efter år vinder priser og kåres Bedst i test. Derma sætter nemlig høje standarder, når de producerer solcreme. Dermas mission er at udvikle solprodukter, man kan stole på, og som både er skånsomme og effektive og samtidig lever op til de høje forventninger til funktionalitet, som forbrugerne har. Og det er de mange certificeringer på emballagen et fint bevis på.

Vælg danske solcremer, og få den danske lovgivnings sikkerhed med i købet

Når du køber solcremer fra danske brands, som er produceret i Danmark, får du en masse sikkerhed og kvalitet med i købet. Danske solcremer – og dansk kropspleje i det hele taget – skal nemlig overholde dansk lovgivnings og EU’s skrappe krav for, hvad produkterne må indeholde. 
 
Desuden ved du, at dine produkter, som er produceret i Danmark, er blevet fremstillet under ordentlige forhold – både i forhold til miljøet, men også i forhold arbejdsvilkårene for de mennesker, der har været med til at lave dine produkter. Alle Dermas produkter er produceret på egen fabrik, nemlig DermaPharm, som ligger i Fårup lidt uden for Randers.

Læs også: