Hvorfor bruge aluminium i deodoranter?


Aluminium er et metal, som anvendes i de deodoranter, der virker ved at hæmme svedproduktionen. Det er dem, man kalder for anti-perspiranter. Aluminium er nemlig i stand til at sammentrække svedkirtlerne og på den måde forhindre, at sveden trænger ud i armhulen.

Aluminium i kroppen kommer som udgangspunkt fra fødevarer og drikkevand, men de senere år har der været bekymring, om aluminium fra deodoranter kan optages gennem huden og bidrage til et aluminiumsniveau i kroppen, der kan være sundhedsskadeligt. EU’s sikkerhedskomite (SCCS) iværksatte derfor en undersøgelse og en risikovurdering af aluminium, og konklusionen er, at det er sikkert at anvende aluminium i op til 6,25 %. Denne grænse overholder både Derma Family deo roll on og Derma Man deo roll on. De bærer derfor begge Svanemærket, som godkender efter SCCS' grænseværdi. Dermas deo-roll-ons er i øvrigt både AllergyCertified og anbefalet af Asthma Allergy Nordic, som begge vurderer, at aluminium er sikkert at bruge.

Hvad er alternativer?

Som alternativ til aluminium i anti-perspirante deodoranter er bl.a. parfume, som virker ved at kamuflere svedlugten. Men parfumestoffer i deodoranter er meget ofte årsag til allergi, så Asthma Allergy Nordic og AllergyCertified tillader ikke parfume, og derfor findes det heller ikke i Dermas deo roll-on.

Et andet alternativ er triclosan, som virker ved at forsøge at dræbe de bakterier, der er årsag til svedlugt. Triclosan er dog mistænkt for flere ting: At være allergifremkaldende, hudirriterende, hormonforstyrrende og at bidrage til udvikling af bakterier, som er modstandsdygtige (resistente) over for antibiotika.

Hverken AllergyCertified, Asthma Allergy Nordic eller Svanemærket tillader triclosan, så det findes ikke i Dermas produkter.

Læs mere:
Om deodoranter (Miljøstyrelsen)