Solcreme til børn faktor 50? Faktor 30 er tilstrækkeligt!

Når det kommer til beskyttelse af vores børns hud i solen, er valg af den rigtige solcreme afgørende. Mange forældre er i tvivl, om de skal vælge faktor 30 eller faktor 50 til deres børns sarte hud og kan let tænke, at højeste solfaktor altid er det bedste valg. Men så enkelt er det faktisk ikke!

Solfaktor-forvirret? Det forstår vi godt! Her kan du blive klogere på, hvilken solcreme du skal vælge til dit barn.

Hvilken solfaktor til børn? Følg den officielle anbefaling
 

Er faktor 50 ikke altid det bedste valg til mit barns sarte hud? Som forælder kan det være svært at gennemskue, hvilken solfaktor man skal smøre sine små solstråler ind i. Mange tror fejlagtigt, at jo højere faktor, des bedre. Men faktisk er faktor 30 nok til at beskytte børns hud i den danske sommersol, når blot du husker de gode solråd fra Kræftens Bekæmpelse.

I Danmark anbefaler Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen, at man benytter solcreme med faktor 15 til normal hud og en højere faktor til ekstra sart og lys hud.

Faktor 30 til børn fra Derma - bedst i test
Solcreme til børn - hvilken faktor?
Solråd fra Derma - smør rigeligt solcreme på!

Vælg den rette solfaktor til dit barn, og undgå unødig kemi 
 

Jo højere solfaktor, jo bedre – eller hvad? Ikke nødvendigvis. 

En højere solfaktor betyder nemlig også ekstra solfiltre og dermed ekstra unødig kemi. Og selvom du vælger en solcreme formuleret ud fra de højeste standarder, så vil der stadig være kemi i solcreme i form af de nødvendige solfiltre.

Det er derfor vigtigt ikke at vælge en solcreme med en højere solfaktor end højst nødvendigt til dit barn og kun bruge solcreme, når der er behov for det.

Vælg højere faktor til ekstra sart hud, eller når familien rejser sydpå
 

Selvom den officielle anbefaling i Danmark lyder på minimum faktor 15, er en højere solfaktor nogle gange nødvendigt.

Ved rejser sydpå er det vigtigt at være opmærksom på, at UV-indekset er meget højere, end hvad vores lyse hud er vant til og kan klare. Og der vil det være nødvendigt at vælge en højere solfaktor som fx faktor 50.

Samtidig er der stor forskel på hudtyper, og for børn med ekstra sart, lys eller fregnet hud kan det også være nødvendigt at gå op i solfaktor, selvom barnet opholder sig i Danmark.

Faktor 50 til børn fra Derma - høj beskyttelse til sart hud
Faktor 50 til børns sarte hud
Husk også solcreme på fødderne

Faktor 15, 30 eller 50? Dobbelt op på faktor giver ikke dobbelt op på solbeskyttelse

Selvom man let kan tro det, giver det ikke dobbelt beskyttelse at gå fra fx faktor 15 til faktor 30. Der er derimod kun få procent ekstra beskyttelse at hente ved at skrue op for solfaktoren (SPF) i den solbeskyttelse, man vælger.

Hvor faktor 15 blokerer for 93 % af solens UVB-stråler, blokerer faktor 30 for 96 % og faktor 50 for 98 % af solens UVB-stråler. Læs mere om, hvilken faktor solcreme du skal bruge.

Hvor meget beskyttelse giver de forskellige solfaktorer egentlig? 

 

SPF - hvad betyder det?

Pas på! Dit barns solcreme kan ende som en faktor 2!

Undersøgelser viser, at vi danskere generelt bruger mindre end halvdelen af den mængde solcreme, der anbefales, og det kan have fatale konsekvenser!

Når man bruger for lidt solcreme, reduceres den anførte solbeskyttelsesfaktor nemlig betragteligt, og så risikerer man at blive forbrændt. Smører man sig for eksempel med faktor 15 i et for tyndt lag, nedsættes beskyttelsen til ca. faktor 2.

Det vigtigste råd er derfor: Sørg for at smøre rigeligt med solcreme på!

Faktortallet er kun vejledende - husk grundig og gentagen indsmøring!
 

Når du skal give dit barn den bedste beskyttelse mod solens stråler, er det vigtigt ikke blot at kigge på solfaktor, men også at tænke over, hvad I laver, når I opholder jer i solen. Faktortallet er nemlig kun vejledende.

Når man bader, sveder, tørrer sig i håndklædet eller gør andet, som kan resultere i, at solcremen ryger af, giver den ene faktor nemlig ikke mere beskyttelse end den anden. Det er derfor vigtigt at huske at gentage påsmøringen af solcremen ofte, så både du og dit barn er godt beskyttet mod solens skarpe stråler!

Det, der har den allerstørste betydning for, om man er optimalt beskyttet mod solens stråler, er nemlig ikke faktoren, men derimod om man bruger tilstrækkeligt med solcreme, og om man smører sig ind ofte nok.

Husk desuden også, at solcremen skal have tid til at trænge ind. Det tager nemlig ca. 20-30 minutter for solcremen at sætte sig og trænge ordentligt ind i huden. 

En krop en håndfuld

Smør rigeligt på! Husk den gode tommelfingerregel: én håndfuld til én krop – og én børnehåndfuld til én børnekrop.

Smør rigeligt

To lag solcreme er bedre end et! Smør dit barn ind i solcreme ad to omgange for den optimale beskyttelse.

Smør igen

Husk hyppig indmøring! Det er vigtigt smøre solcreme på ofte, ikke mindst efter I har svedt, badet eller tørret med håndklæde.

To lag solcreme er bedre end et!

For at sikre at dit barn er optimalt beskyttet mod solens stråler og for at undgå helligdage, anbefaler vi, at du smører dit barn ind i rigeligt solcreme og gerne ad flere omgange. Solcremens beskyttelsesfaktor opnås nemlig kun, hvis man smører sig med den anbefalede mængde solcreme. Undersøgelser viser, at det er optimalt at smøre ad to gange, inden man går ud i solen, så det samlede lag af solcreme bliver tykkere, og man sikrer, at huden bliver dækket ordentligt. 

Start med at smøre dit barn ind i solcreme ca. en halv til en hel time inden, I går ud ad døren. Gentag herefter påsmøringen af solcreme lige inden, I går ud for at nyde solen. Det er nemlig ikke sikkert, at den lille krop kan optage de 20 ml solcreme (det der svarer til en børnehåndfuld), som det anbefales til børn, på én gang. Når I er ude i solen, er det vigtigt at huske at smøre barnet (og dig selv for den sags skyld) ind i solcreme jævnligt – og altid, når barnet har været i vandet!  

Er du usikker på, hvordan du smører dine børn rigtigt ind i solcreme, så dit barn er godt beskyttet i solen? Se vores smøreguide lige her!

Smør rigeligt med solcreme på - to lag er bedre end et

Smør rigeligt med solcreme - af den rigtige solcreme!

Når du vælger solcreme til dit barn, er det vigtigt at tænke over at minimere risikoen for allergi, da vi smører vores børn med solcreme ofte og i store mængder i løbet af en sommer.

Sørg derfor for at vælge en solcreme, som er fri for parfume, så du minimerer risikoen for allergi, og gå desuden efter solcreme, som har allergimærkningerne i orden. Allergimærkerne tillader ikke solfiltre, som er kendt for at give allergi.

Svanemærket er desuden et godt pejlemærke, når du vil vige uden om sundheds- og miljøskadelige stoffer.

Den bedste solcreme til børn er allergivenlig, Svanemærket og fri for parfume og unødig kemi

Når du vælger Dermas solcremer til dit barn, kan du gøre det med god ro i maven. For at tage hensyn til børnenes sarte hud er alle Derma Kids-solcremer både allergimærkede, svanemærkede og helt fri for både parfume og anden unødig kemi, så du trygt kan smøre dit barn ind. Og så er de tilmed også veganermærkede af The Vegan Society.

Bedst i test børnesolcreme

Der findes mange forskellige solcremer til børn på markedet, og det kan være svært at vælge. Heldigvis har Forbrugerrådet Tænk gjort det nemt for dig at vælge den bedste solcreme, når de hvert år tester solcreme og kårer de bedste.

Dermas Kids Sollotion SPF30 er kåret Bedst i Test af Forbrugerrådet Tænk både i 2022 og 2023. Og det er der måske en grund til.

Solcremen absorberes næsten hurtigere, end du kan nå at sige:
’Allergimærket, miljørigtig og bedst i test’.

Læs mere om, hvad der skal til for at blive kåret som testvinder i Tænks store solcremetest.

En solcreme til børn, der ikke fedter

Hurtigt absorberet. Hurtigt overstået. Hurtigt videre. Lige præcis sådan er det med alle solcremerne i Derma Kids-serien. Børnesolcremerne er nemlig udviklet, så de trænger hurtigt ind og er nemme at smøre ud, så I kan komme hurtigt videre i dagen og ud i de lune solstråler – helt uden børnebrok! Få 5 fif til at blive solklar uden børnebrok lige her.

Hvis du er en af dem der kæmper med at få smurt solcreme på børnene, så skal du prøve Derma. Derma solcremerne absorberes hurtigt, så det hele går meget nemmere. En af vores klare favoritter er Dermas Kids Sollotion SPF30, som også er kåret som bedst i test.

Solprodukterne er allergi- og svanemærkede og specielt udviklet til børns sarte hud - uden parfume og anden unødig kemi. Derma er klart mit go-to-mærke og et trygt valg, når vi skal beskytte os i solen.” 
@ janniestoffer, mor til Ella

Solcreme med fysisk filter eller kemisk - hvilket skal du vælge?

Skal solcremen være med kemisk eller fysisk solfilter? Organisk eller mineralsk? Og hvad er forskellen egentlig? 

Kemisk solfilter

Kemiske solfiltre - også kaldet organiske solfiltre - kan ikke ses. De lægger sig i de yderste hudlag og absorberer UV-strålerne. Alle Dermas solcremer til børn er med fysisk solfilter, som trænger hurtigt ind og er nemme at smøre ud.

Sammen med Asthma Allergy Nordic, AllergyCertified og Svanemærket har Derma valgt de solfiltre, der er mest skånsomme i forhold til sundhed og miljø og indeholder derfor naturligvis hverken Solfiltret 4-MBC (4-methylbenzylidenecamphor), der er under mistanke for at være hormonforstyrrende eller Octocrylene, der kan give allergi hos børn.

Fysisk solfilter

Fysiske solfiltre - også kaldet mineralske solfiltre - lægger sig oven på huden som en hinde, der beskytter huden ved at absorbere, sprede og reflektere UV-strålerne. Solcremer med fysiske solfiltre kan være lidt svære at smøre ud og efterlader typisk huden med et hvidligt skær. Derfor har Derma ikke solcremer med fysisk filter i sortiment.

Solcreme til baby

Små børn, som ikke kan kravle eller gå, bør aldrig opholde sig i direkte sol, og skal anbringes i skyggen. Sådan lyder rådet fra Kræftens Bekæmpelse.

Det er dog vigtigt også at være opmærksomhed på, at selv i skygge kan din baby være udsat for UV-stråling, da solens stråler reflekteres fra bl.a. vand, sand, beton og græs. Når dit barn selv kan bevæge sig fra skyggen og ud i solen, er det nødvendigt med både solhat og solcreme.

Til babyer anbefaler vi vores Derma Kids Sollotion SPF30, der er allergimærket, Svanemærket og vegansk certificeret og uden parfume og unødig kemi. Den er kåret Bedst i test de seneste tre år.

Solcreme til baby/børn fra Derma
Derma Kids solcremepakke - tilbud

Tilbud på solcreme til børn - spar op til 30%

Har du fået bestilt solcreme til sommerferien? Med Derma Kids Solcremepakkerne er du godt dækket ind til en solrig sommer - fyldt med solcreme og sommersjov. Vælg mellem Derma Kids SUN-kit med sjovt krabbebadedyr og Derma Kids SUN-kit med badebold.

Er dit barn en vaskeægte vandhund? Så vil Derma Kids SUN KIT-sommerpakken HELT sikkert være et hit hjemme hos ungerne! Du får et flot rygsæk fyldt med vandfast KIDS-solcreme fra Derma SUN og et sjovt krabbe-badedyr (ECO).

Vælger du Derma Kids SUN KIT-pakken med badebold, får du en flot rygsæk i økologisk GOTS-certificeret bomuld fyldt med allergi- og svanemærket KIDS-solcreme fra Derma SUN, en minibog om solhelten Sille samt en fin og farverig badebold (ECO).

Tilbuddene gælder kun i Dermas webshop goodskin.dk (så længer lager haves).

Læs også: