Solcreme til børn faktor 50? Faktor 30 er tilstrækkeligt!

Når det kommer til beskyttelse af vores børns hud i solen, er valg af den rigtige solcreme afgørende. Mange forældre er i tvivl, om de skal vælge faktor 30 eller faktor 50 til deres børns sarte hud og kan let tænke, at højeste solfaktor altid er det bedste valg. Men så enkelt er det faktisk ikke!

Solfaktor-forvirret? Det forstår vi godt! Her kan du blive klogere på, hvilken solcreme du skal vælge til dit barn.

Hvilken solfaktor til børn? Følg den officielle anbefaling
 

Er faktor 50 ikke altid det bedste valg til mit barns sarte hud? Som forælder kan det være svært at gennemskue, hvilken solfaktor man skal smøre sine små solstråler ind i. Mange tror fejlagtigt, at jo højere faktor, des bedre. Men faktisk er faktor 30 nok til at beskytte børns hud i den danske sommersol, når blot du husker de gode solråd fra Kræftens Bekæmpelse.

I Danmark anbefaler Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen, at man benytter solcreme med faktor 15 til normal hud og en højere faktor til ekstra sart og lys hud.

Faktor 30 til børn fra Derma - bedst i test
Solcreme til børn - hvilken faktor?
Solråd fra Derma - smør rigeligt solcreme på!

Vælg den rette solfaktor til dit barn, og undgå unødig kemi 
 

Jo højere solfaktor, jo bedre – eller hvad? Ikke nødvendigvis. 

En højere solfaktor betyder nemlig også ekstra solfiltre og dermed ekstra unødig kemi. Og selvom du vælger en solcreme formuleret ud fra de højeste standarder, så vil der stadig være kemi i solcreme i form af de nødvendige solfiltre.

Det er derfor vigtigt ikke at vælge en solcreme med en højere solfaktor end højst nødvendigt til dit barn og kun bruge solcreme, når der er behov for det.

Vælg højere faktor til ekstra sart hud, eller når familien rejser sydpå
 

Selvom den officielle anbefaling i Danmark lyder på minimum faktor 15, er en højere solfaktor nogle gange nødvendigt.

Ved rejser sydpå er det vigtigt at være opmærksom på, at UV-indekset er meget højere, end hvad vores lyse hud er vant til og kan klare. Og der vil det være nødvendigt at vælge en højere solfaktor som fx faktor 50.

Samtidig er der stor forskel på hudtyper, og for børn med ekstra sart, lys eller fregnet hud kan det også være nødvendigt at gå op i solfaktor, selvom barnet opholder sig i Danmark.

Faktor 50 til børn fra Derma - høj beskyttelse til sart hud
Faktor 50 til børns sarte hud
Husk også solcreme på fødderne

Faktor 15, 30 eller 50? Dobbelt op på faktor giver ikke dobbelt op på solbeskyttelse

Selvom man let kan tro det, giver det ikke dobbelt beskyttelse at gå fra fx faktor 15 til faktor 30. Der er derimod kun få procent ekstra beskyttelse at hente ved at skrue op for solfaktoren (SPF) i den solbeskyttelse, man vælger.

Hvor faktor 15 blokerer for 93 % af solens UVB-stråler, blokerer faktor 30 for 96 % og faktor 50 for 98 % af solens UVB-stråler. Læs mere om, hvilken faktor solcreme du skal bruge.

Hvor meget beskyttelse giver de forskellige solfaktorer egentlig? 

 

SPF - hvad betyder det?

Pas på! Dit barns solcreme kan ende som en faktor 2!

Undersøgelser viser, at vi danskere generelt bruger mindre end halvdelen af den mængde solcreme, der anbefales, og det kan have fatale konsekvenser!

Når man bruger for lidt solcreme, reduceres den anførte solbeskyttelsesfaktor nemlig betragteligt, og så risikerer man at blive forbrændt. Smører man sig for eksempel med faktor 15 i et for tyndt lag, nedsættes beskyttelsen til ca. faktor 2.

Det vigtigste råd er derfor: Sørg for at smøre rigeligt med solcreme på!

Faktortallet er kun vejledende - husk grundig og gentagen indsmøring!
 

Når du skal give dit barn den bedste beskyttelse mod solens stråler, er det vigtigt ikke blot at kigge på solfaktor, men også at tænke over, hvad I laver, når I opholder jer i solen. Faktortallet er nemlig kun vejledende.

Når man bader, sveder, tørrer sig i håndklædet eller gør andet, som kan resultere i, at solcremen ryger af, giver den ene faktor nemlig ikke mere beskyttelse end den anden. Det er derfor vigtigt at huske at gentage påsmøringen af solcremen ofte, så både du og dit barn er godt beskyttet mod solens skarpe stråler!

Det, der har den allerstørste betydning for, om man er optimalt beskyttet mod solens stråler, er nemlig ikke faktoren, men derimod om man bruger tilstrækkeligt med solcreme, og om man smører sig ind ofte nok.

Husk desuden også, at solcremen skal have tid til at trænge ind. Det tager nemlig ca. 20-30 minutter for solcremen at sætte sig og trænge ordentligt ind i huden. 

En krop en håndfuld
Smør rigeligt på! Husk den gode tommelfingerregel: én håndfuld til én krop – og én børnehåndfuld til én børnekrop.
Smør rigeligt
To lag solcreme er bedre end et! Smør dit barn ind i solcreme ad to omgange for den optimale beskyttelse.
Smør igen
Husk hyppig indmøring! Det er vigtigt smøre solcreme på ofte, ikke mindst efter I har svedt, badet eller tørret med håndklæde.

To lag solcreme er bedre end et!

For at sikre at dit barn er optimalt beskyttet mod solens stråler og for at undgå helligdage, anbefaler vi, at du smører dit barn ind i rigeligt solcreme og gerne ad flere omgange. Solcremens beskyttelsesfaktor opnås nemlig kun, hvis man smører sig med den anbefalede mængde solcreme. Undersøgelser viser, at det er optimalt at smøre ad to gange, inden man går ud i solen, så det samlede lag af solcreme bliver tykkere, og man sikrer, at huden bliver dækket ordentligt. 

Start med at smøre dit barn ind i solcreme ca. en halv til en hel time inden, I går ud ad døren. Gentag herefter påsmøringen af solcreme lige inden, I går ud for at nyde solen. Det er nemlig ikke sikkert, at den lille krop kan optage de 20 ml solcreme (det der svarer til en børnehåndfuld), som det anbefales til børn, på én gang. Når I er ude i solen, er det vigtigt at huske at smøre barnet (og dig selv for den sags skyld) ind i solcreme jævnligt – og altid, når barnet har været i vandet!  

Er du usikker på, hvordan du smører dine børn rigtigt ind i solcreme, så dit barn er godt beskyttet i solen? Se vores smøreguide lige her!

Smør rigeligt med solcreme på - to lag er bedre end et

Smør rigeligt med solcreme af den rigtige solcreme!
 

Når du vælger solcreme til dit barn, er det vigtigt at tænke over at minimere risikoen for allergi, da vi smører vores børn med solcreme ofte og i store mængder i løbet af en sommer.

Sørg derfor for at vælge en solcreme, som er fri for parfume, så du minimerer risikoen for allergi, og gå desuden efter solcreme, som har allergimærkningerne i orden. Allergimærkerne tillader ikke solfiltre, som er kendt for at give allergi.

Svanemærket er desuden et godt pejlemærke, når du vil vige uden om sundheds- og miljøskadelige stoffer.

Den bedste solcreme til børn er allergivenlig, Svanemærket og fri for parfume og unødig kemi


Når du vælger Dermas solcremer til dit barn, kan du gøre det med god ro i maven. For at tage hensyn til børnenes sarte hud er alle Derma Kids-solcremer både allergimærkede, svanemærkede og helt fri for både parfume og anden unødig kemi, så du trygt kan smøre dit barn ind. Og så er de tilmed også veganermærkede af The Vegan Society.

Dermas sortiment af solcremer til børn indbefatter både solcreme til børn og solcreme til baby. Find Dermas børnesolcremer her.

Bliv solklar uden børnebrok - vælg solcreme til børn, der ikke fedter
 

Hurtigt absorberet. Hurtigt overstået. Hurtigt videre. Lige præcis sådan er det med alle solcremerne i Derma Kids-serien. Vi har nemlig udviklet serien af børnesolcremer, så de ikke fedter, trænger hurtigt ind og er nemme at smøre ud, så I kan komme hurtigt videre i dagen og ud i de lune solstråler – helt uden børnebrok!

Få 5 fif til at blive solklar uden børnebrok lige her!

Solcreme til baby – hvilken skal jeg vælge?
 

Små børn, som ikke kan kravle eller gå, bør aldrig opholde sig i direkte sol, og skal anbringes i skyggen. Sådan lyder rådet fra Kræftens Bekæmpelse.

Det er dog vigtigt også at være opmærksomhed på, at selv i skygge kan din baby være udsat for UV-stråling, da solens stråler reflekteres fra bl.a. vand, sand, beton og græs. Når dit barn selv kan bevæge sig fra skyggen og ud i solen, er det nødvendigt med både solhat og solcreme.

Solcreme med fysisk filter eller kemisk - hvilket skal du vælge?

Skal solcremen være med kemisk eller fysisk solfilter? Organisk eller mineralsk? Og hvad er forskellen egentlig? 

Solfilterforvirret? Det forstår vi godt! Her kan du blive klogere på, hvilket solfilter du skal vælge til dit barn - og få styr på begreberne.

Fysisk solfilter

Fysiske solfiltre - også kaldet mineralske solfiltre - lægger sig oven på huden som en hinde, der beskytter huden ved at absorbere, sprede og reflektere UV-strålerne. Solcremer med fysiske solfiltre kan være lidt svære at smøre ud og efterlader typisk huden med et hvidligt skær.

Der findes kun ét fysisk solfilter, der er tilladt i Danmark. Det hedderTitaniumdioxid og er ikke allergifremkaldende. 

Økologisk solcreme til babyer og børn med fysisk filter

Dermas babysollotion er den eneste solcreme i Dermas sortiment med det fysiske solfilter Titaniumdioxid. Da Derma Eco Baby Sollotion er certificeret med både Svanemærket og den økologiske certificering Ecocert COSMOS, er Titanium Dioxid på ikke-nanoform. 

Da solfiltret ikke er på nanoform, er det lidt sejere og kræver mere at fordele ordentligt på huden, men har den fordel, at du tydeligt kan se, hvor du har smurt, så du sikrer, at din babys eller barns hud er ordentlig dækket og beskyttet. Dertil er den meget vandfast og også velegnet til lidt større børn, der snorkler eller bader meget.

Dermas Eco Baby Sollotion er den eneste solcreme på det danske marked, der både er økologisk certificeret, allergivenlig, Svanemærket og certificeret vegansk. Find Derma Eco Baby Sollotion her.

Kemisk solfilter

Kemiske solfiltre - også kaldet organiske solfiltre - kan ikke ses. De lægger sig i de yderste hudlag og absorberer UV-strålerne. Sammen med Asthma Allergy Nordic, AllergyCertified og Svanemærket har Derma valgt de solfiltre, der er mest skånsomme i forhold til sundhed og miljø.

Kemiske/organiske solfiltre anvendt i Dermas produkter: 
• Ethylhexyl Triazone
• Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine
• Diethylhexyl Butamido Triazone
• Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate.

Undgå!
• Solfiltret 4-MBC (4-methylbenzylidenecamphor) er under mistanke for at være hormonforstyrrende, og det frarådes til gravide, ammende og børn under 12 år. I Danmark kan man ikke købe solcreme med 4-MBC, men det sælges stadig i udlandet.

• Solfiltret Octocrylene kan give allergi hos børn, så vælg en solcreme uden.

 

Solcreme med kemisk filter?
 

Hvis du gerne vil have en solcreme, som er nemmere at smøre på og ikke kan ses på huden, så skal du gå efter vores KIDS-solcremer, som er med kemisk filter. Kemiske solfiltre er organiske solfiltre, som lægger sig i de yderste hudlag, hvor de absorberer UV-strålerne. 

Uanset om du vælger kemisk eller fysisk filter til din baby/barn, så kan du være sikker på en ting. Dermas børnesolcremer er udviklet med omtanke for både dit barns sarte hud og miljøet. De er nemlig både Svanemærket og uden stoffer mistænkt for at være hormonforstyrrende på EU's liste, og så er de samtidig AllergyCertified og anbefalet af AsthmaAllergyNordic og indeholder ingen parfume og minimerer derfor risikoen for allergi og allergiske reaktioner.

Så Dermas børnesolcremer er et rigtig godt valg til dig, der gerne beskytte din baby både mod solens skadelige stråler -  og unødig kemi. 

Læs mere om kemiske og fysiske filtre her.

Læs også: