Solcreme til børn faktor 50? Faktor 30 er tilstrækkeligt! 


Vælg den bedste solcreme til dine børn

Når solen skinner over sommerlandet, er der ikke noget bedre end at tilbringe dagen ude – uanset om det er på stranden, i haven eller i parken. Det kan både store og små vist godt blive enige om!

Men som forælder kan det indimellem være svært at navigere i, hvilken solcreme man skal smøre sine små solstråler ind i, og mange tror fejlagtigt, at jo højere faktor, des bedre. Men højere faktor er også lig med ekstra solfiltre og dermed ekstra unødig kemi. Og faktisk er faktor 30 nok til at beskytte både børn og babyers sarte hud i den danske sommersol, når blot du husker solrådene.*

Hvilken solfaktor til børn? Følg den officielle anbefaling
 

I Danmark anbefaler Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen, at man benytter solcreme med faktor 15 til normal hud og en højere faktor til ekstra sart og lys hud. Børns hud er ekstra sart og lys og kræver derfor særlig beskyttelse mod solens skrappe stråler, og derfor er alle Derma Kids-solcremer med faktor 30, så de små får præcis den beskyttelse, de har brug for.*

Vælg den rette solfaktor til dit barn, og undgå unødig kemi 
 

Man kan let tænke, at højeste solfaktor altid er det bedste valg – men så enkelt er det faktisk ikke! En højere solfaktor betyder nemlig også mere solfilter. Og selvom du vælger en solcreme formuleret ud fra de højeste standarder, så vil der stadig være kemi i solcreme i form af de nødvendige solfiltre. Det er derfor vigtigt ikke at vælge en solcreme med en højere solfaktor end højst nødvendigt til dit barn og kun bruge solcreme, når der er behov for det.

Vælg højere faktor til ekstra sart hud, eller når familien rejser sydpå
 

Selvom den officielle anbefaling i Danmark lyder på minimum faktor 15, er en højere solfaktor nogle gange nødvendigt. Ved rejser sydpå er det vigtigt at være opmærksom på, at UV-indekset er meget højere, end hvad vores lyse hud er vant til og kan klare. Og der vil det være nødvendigt at vælge en højere solfaktor som fx faktor 50. Samtidig er der stor forskel på hudtyper, og for børn med ekstra sart, lys eller fregnet hud kan det også være nødvendigt at gå op i solfaktor, selvom barnet opholder sig i Danmark.

Gå efter certificeret solcreme - og solfiltre - til børn
 

Der findes mange tusinde forskellige solfiltre, og nogle af dem kan være allergifremkaldende, mens andre kan skade vores havmiljø. For at undgå disse solfiltre er det en god idé at gå efter solcremer, som er allergi- og svanemærkede. Svanen er nemlig et godt pejlemærke, når du vil vige uden om sundheds- og miljøskadelige stoffer, og allergimærkerne tillader ikke solfiltre, som er kendt for at give allergi.

I Derma har vi naturligvis kun valgt de solfiltre, som er godkendt af Svanemærket, AllergyCertified og anbefalet af Asthma Allergy Nordic, og som dermed er de mest skånsomme for dig og miljøet.

Læs mere om solfiltre og forskellen på kemiske og fysiske solfiltre.

3 gode allergi- og svanemærkede solcremer til børn, der ikke fedter

Husk rigeligt med solcreme og grundig indsmøring!
 

Når du skal give dit barn den bedste beskyttelse mod solens stråler, er det vigtigt ikke blot at kigge på solfaktor, men også at tænke over, hvad I laver, når I opholder jer i solen. Faktortallet er nemlig kun vejledende. Når man bader, sveder, tørrer sig i håndklædet eller gør andet, som kan resultere i, at solcremen ryger af*, giver den ene faktor nemlig ikke mere beskyttelse end den anden. Det er derfor vigtigt at huske at gentage påsmøringen af solcremen ofte, så både du og dit barn er godt beskyttet mod solens skarpe stråler!

Det, der har den allerstørste betydning for, om man er optimalt beskyttet mod solens stråler, er nemlig ikke faktoren, men derimod om man bruger tilstrækkeligt med solcreme, og om man smører sig ind ofte nok. Undersøgelser* viser faktisk, at vi danskere generelt bruger mindre end halvdelen af den mængde solcreme, der anbefales, og det kan have fatale konsekvenser!

Husk derfor den gode tommelfingerregel: én håndfuld til én krop – og én børnehåndfuld til én børnekrop. Når man bruger for lidt solcreme, reduceres den anførte solbeskyttelsesfaktor nemlig betragteligt, og så risikerer man at blive forbrændt. Smører man sig for eksempel med faktor 15 i et for tyndt lag, nedsættes beskyttelsen til ca. faktor 2. Derfor er det vigtigste råd: Sørg for at smøre rigeligt med solcreme på! Husk desuden også, at solcremen skal have tid til at trænge ind. Det tager nemlig ca. 20-30 minutter for solcremen at sætte sig og trænge ordentligt ind i huden. 

Hvor meget beskyttelse giver de forskellige solfaktorer egentlig? Dobbelt op på faktor giver ikke dobbelt op på solbeskyttelse
 

Selvom man let kan tro det, giver det ikke dobbelt beskyttelse at gå fra fx faktor 25 til faktor 50. Der er derimod kun få procent ekstra beskyttelse at hente ved at skrue op for solfaktoren (SPF) i den solbeskyttelse, man vælger. Hvor faktor 15 blokerer for 93 % af solens UVB-stråler, blokerer faktor 30 for 96 % og faktor 50 for 98 % af solens UVB-stråler (læs mere lige her).

Følg i stedet rådet fra Sundhedsstyrelsen om at vælge dobbelt op på solcreme i stedet for dobbelt op på solfaktor: ’Man får kun en ringe ekstra beskyttelse ved at gå fra faktor 15 til f.eks. faktor 50, så det er bedre at købe en ekstra flaske af en solcreme med faktor 15 frem for at købe en solcreme med meget høj faktor, der oftest også er dyrere.*

To lag solcreme er bedre end et! Smør dit barn ind i solcreme ad to omgange for den optimale beskyttelse
 

For at sikre at dit barn er optimalt beskyttet mod solens stråler og for at undgå helligdage, anbefaler vi, at du smører dit barn ind i rigeligt solcreme og gerne ad flere omgange. Solcremens beskyttelsesfaktor opnås nemlig kun, hvis man smører sig med den anbefalede mængde solcreme. Start med at smøre dit barn ind i solcreme ca. en halv til en hel time inden, I går ud ad døren. Gentag herefter påsmøringen af solcreme lige inden, I går ud for at nyde solen. Det er nemlig ikke sikkert, at den lille krop kan optage de 20 ml solcreme (det der svarer til en børnehåndfuld), som det anbefales til børn, på én gang.

Undersøgelser* viser, at det er optimalt at smøre ad to gange, inden man går ud i solen, så det samlede lag af solcreme bliver tykkere, og man sikrer, at huden bliver dækket ordentligt. Når I er ude i solen, er det vigtigt at huske at smøre barnet (og dig selv for den sags skyld) ind i solcreme jævnligt – og altid, når barnet har været i vandet!  

Selvom du er grundig med solcremen, er solcreme alene ikke beskyttelse nok for dit barn. Husk derfor altid de tre gode solråd: søg skygge mellem kl. 12 og 15, brug solhat og tøj, som kan skærme for den værste sol, og selvfølgelig: brug solcreme. 

Er du usikker på, hvordan du smører dine børn rigtigt ind i solcreme, så dit barn er godt beskyttet i solen? Se vores smøreguide lige her!

Solcreme til børn, der ikke fedter
 

Hurtigt absorberet. Hurtigt overstået. Hurtigt videre. Lige præcis sådan er det med alle solcremerne i Derma Kids-serien. Vi har nemlig udviklet serien af børnesolcremer, så de ikke fedter, trænger hurtigt ind og er nemme at smøre ud, så I kan komme hurtigt videre i dagen og ud i de lune solstråler – helt uden børnebrok!

Få 5 fif til at blive solklar uden børnebrok lige her!

Den bedste solcreme til børn er allergivenlig, Svanemærket og fri for parfume og unødig kemi
 

Når du vælger solcreme til dit barn, er det vigtigt at tænke over at minimere risikoen for allergi, da vi smører vores børn med solcreme ofte og i store mængder i løbet af en sommer. Sørg derfor for at vælge en solcreme, som er fri for parfume, så du minimerer risikoen for allergi, og gå desuden efter solcreme, som har allergimærkningerne i orden. 

For at tage hensyn til børnenes sarte hud er alle Derma Kids-solcremer både allergimærkede, svanemærkede og helt fri for både parfume og anden unødig kemi, så du trygt kan smøre dit barn indk. Og så er de tilmed også veganermærkede af The Vegan Society.

Dermas sortiment af solcremer til børn indbefatter både solcreme til børn og solcreme til baby. Find Dermas børnesolcremer her.

Solcreme med fysisk filter til baby – eller kemisk?
 

Solcreme til børn kan enten have et fysisk eller et kemisk solfilter. Eller en blanding. I Dermas solsortiment til børn har vi både solcremer med mineralske (også kaldet fysiske) filtre og organiske/kemiske filtre.

Økologisk solcreme til babyer med fysisk filter
 

Dermas babysollotion er med det mineralske (af nogen også kaldt fysiske) solfilter, Titanium Dioxid. Da Derma Eco Baby Sollotion er certificeret med både Svanemærket og den økologiske certificering Ecocert COSMOS, er Titanium Dioxid på ikke-nanoform det eneste solfilter, som kan benyttes. 

Titanium Dioxiden på ikke-nanoform fungerer ved at ligge sig oven på huden, hvor det hovedsageligt absorberer, men også reflekterer solens stråler. Da solfiltret ikke er på nanoform, er det også lidt sejere og kræver mere at fordele ordentligt på huden, men har den fordel, at du tydeligt kan se, hvor du har smurt, så du sikrer, at din babys hud er ordentlig dækket og beskyttet. Dertil er den meget vandfast og også velegnet til lidt større børn, der snorkler eller bader meget.

Dermas solcreme til babyer er den eneste babysolcreme på det danske marked, der både er økologisk certificeret, allergivenlig og Svanemærket. Læs mere om fordelene ved økologisk certificeret hudpleje her. Få også svar på, om økologisk hudpleje er sundere end ikke-økologisk.

Solcreme til baby – hvilken skal jeg vælge?
 

Små børn, som ikke kan kravle eller gå, bør aldrig opholde sig i direkte sol, og skal anbringes i skyggen. Sådan lyder rådet fra Kræftens Bekæmpelse.

Det er dog vigtigt også at være opmærksomhed på, at selv i skygge kan din baby være udsat for UV-stråling, da solens stråler reflekteres fra bl.a. vand, sand, beton og græs. Når dit barn selv kan bevæge sig fra skyggen og ud i solen, er det nødvendigt med både solhat og solcreme.

Solcreme med kemisk filter?
 

Hvis du gerne vil have en solcreme, som er nemmere at smøre på og ikke kan ses på huden, så skal du gå efter vores KIDS-solcremer, som er med kemisk filter. Kemiske solfiltre er organiske solfiltre, som lægger sig i de yderste hudlag, hvor de absorberer UV-strålerne. 

Uanset om du vælger kemisk eller fysisk filter til din baby/barn, så kan du være sikker på en ting. Dermas børnesolcremer er udviklet med omtanke for både dit barns sarte hud og miljøet. De er nemlig både Svanemærket og uden stoffer mistænkt for at være hormonforstyrrende på EU's liste, og så er de samtidig AllergyCertified og anbefalet af AsthmaAllergyNordic og indeholder ingen parfume og minimerer derfor risikoen for allergi og allergiske reaktioner.

Så Dermas børnesolcremer er et rigtig godt valg til dig, der gerne beskytte din baby både mod solens skadelige stråler -  og unødig kemi. 

Læs mere om kemiske og fysiske filtre her.

Læs også:

*https://mst.dk/kemi/kemikalier/saerligt-for-borgere-om-kemikalier/groenne-tips/din-personlige-pleje/solcreme/solcreme-baggrund/
**https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2019/Faktaark-solbeskyttelse/SolcremeX.ashx?la=da&hash=0AF74491A5027C0F2D30914C51FE032CC3D173CD
***https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2019/Faktaark-solbeskyttelse/SolcremeX.ashx?la=da&hash=0AF74491A5027C0F2D30914C51FE032CC3D173CD
****https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2019/Faktaark-solbeskyttelse/SolcremeX.ashx?la=da&hash=0AF74491A5027C0F2D30914C51FE032CC3D173CD
*****https://www2.mst.dk/Udgiv/publications/2016/11/978-87-93529-41-0.pdf
******Heerfordt IM, Torsnew LR, Philipsen PA, Wulf HC: Sunscreen use optimized by two consecutive applications. PLoS One. 2018
Mar 28;13(3):e0193916. doi: 10.1371/journal.pone.0193916. eCollection 2018