Undgå parfumeallergi med parfumefri hudpleje: Gode tips til en hverdag uden parfume

Uden at vi tænker over det, kommer vi let i kontakt med masser af parfumestoffer hver eneste dag. Der er nemlig parfume i rigtig mange af de produkter, vi benytter dagligt – hvad end det er shampooen, du vasker dit hår i, cremen, du smører dig ind i, eller deodoranten, du tager på, inden du går ud ad døren om morgenen.

Men for meget parfume i hverdagen kan føre til kontakt- og parfumeallergi, og det er derfor en rigtig god idé at gå efter hudplejeprodukter uden parfume, så vidt det er muligt. Her kan du blive lidt klogere på, hvordan du styrer uden om parfume i din og din families hverdag.

Parfumefri hudpleje til store og små – derfor er det en god idé!

Parfumestoffer er en af de mest almindelige årsager til kontaktallergi, og det er vigtigt at huske på, når du skal vælge hudplejeprodukter til dig selv, men især også til familiens mindste. 

Faktisk lider mere end 180.000 danskere af parfumeallergi ifølge Miljø- og Fødevareministeriet  – og tallet er kun stigende. Heriblandt er både kvinder, mænd, børn og unge, og det skyldes, at vi både oftere og tidligere i livet udsættes for kontakt med parfume. Det er et problem, for har du først fået parfumeallergi, slipper du ikke af med det igen. Parfumeallergi er nemlig for livet, og noget man skal lære at leve med, hvis først man er blevet ramt. 

Vidste du, at børn helt ned til tre år udvikler parfumeallergi? 

Børn er udsat for parfume i alt lige fra håndsæbe, shampoo, vaskemidler, bleer og vådservietter. Så pas godt på de mindste, og gå efter de allergimærkede – og dermed parfumefri – produkter. Så minimerer du risikoen for, at dit barn får parfumeallergi – for livet.

Der er parfume i rigtig mange dagligdagsprodukter, og det kan derfor være lidt af en udfordring, hvis man vil vige uden om for meget parfume i hverdagen. Heldigvis findes der efterhånden en række gode allergivenlige alternativer. Og Derma er et af dem. Hele Dermas brede sortiment af plejeprodukter er uden parfume, så du trygt kan vælge produkter til din og familiens hverdag uden at bekymre dig for parfumestoffer og risiko for parfumeallergi.

I Derma-serien finder du alt lige fra parfumefri shampoo og balsam til parfumefri ansigtscreme, parfumefri deodorant, parfumefri solcreme og parfumefri hårvoks. Find alle Dermas parfumefri plejeprodukter her.

Vi går aldrig med kompromis med, hvad vi vasker og smører os med. Især ikke, når det kommer til vores to børn. Derfor er det også Derma Family-serien, der har fast plads på badeværelset. Det er det oplagte hverdagsvalg til hele vores familie - da alle produkterne er allergicertificerede, Svanemærket og parfumefri."

Danica Chloe, mor til Nola og Sylvester

 
 
 

Parfumefri hverdag – 5 gode tips

 

Her er fem gode – og enkle - tips til dig, der bekymrer dig om parfume og gerne vil undgå, at du og familien udsættes for for meget parfume i hverdagen.

 1. Drop parfumen – I hvert fald til hverdag. Det er en god idé at undgå kontakt med alle former for parfume, da parfume kan give parfumeallergi. Hvis du ikke helt kan undvære din favoritduft, så er det en idé at begrænse brugen og nøjes med at bruge parfume, når du skal til fest eller ved andre særlige lejligheder og ellers bruge parfumefri produkter i hverdagen.  
   

 2. Sprøjt parfume uden på tøjet! Hvis du alligevel ikke helt kan undvære din yndlingsduft, er et godt tip at sprøjte parfumen uden på tøjet eller i hårspidserne, så parfumestofferne ikke kommer i direkte kontakt med huden. Selvfølgelig ville det ideelt set være bedst slet ikke at bruge parfume, men når det nu en gang imellem skal være, så er det vigtigt at tage sine forholdsregler.
   

 3. Tjek håndsæben – og håndspritten! Vi vasker og spritter hænder mange gange i løbet af en dag, og vil du undgå for meget parfume i hverdagen, er det derfor en god idé at tænke over, hvilken håndsæbe og håndsprit, du har stående ved badeværelses- og køkkenvasken. Gå efter en håndsæbe uden parfume som fx Derma Family flydende Håndsæbe. Det samme gælder din håndsprit. Prøv fx Derma Håndsprit Gel, som er blevet kåret som testvinder i Politikens test af håndsprit
   

 4. Undgå særligt parfume i leave on-produkter! En god tommelfingerregel, når du vil mindske parfume i din og familiens hverdag er at tænke over, hvor længe produktet bliver siddende på huden. Jo længere produktet sidder på huden, des større risiko er der nemlig, hvis det indeholder parfume. Vig derfor særligt uden om parfume i leave on-produkter, der ikke vaskes af, og som derfor bliver siddende længe på huden. Deodoranter og cremer til krop og ansigt er nogle af de helt store syndere, når det kommer til parfumeallergi. 
   

 5. Vælg parfumefri produkter! Sidst, men bestemt ikke mindst, er det bedste råd til at undgå kontakt med parfume i hverdagen naturligvis helt at vælge produkter uden parfume. Det gælder alt fra vaskepulver og skyllemiddel til sæben du bruger i badet og andre plejeprodukter, som kommer i direkte eller indirekte kontakt med huden. Med Dermas store sortiment af parfumefri produkter er det ingen sag at finde gode hudplejeprodukter til hele familien uden parfume. Du kan finde hele sortimentet her. Læs også her, hvordan du bedst vælger parfumefri produkter til mænd

Læs mere om parfume i hudplejeprodukter lige her. 

Sådan undgår du parfumestoffer
 

Ønsker du at undgå parfume helt eller delvist i din hverdag, så er der et par ting, du skal være opmærksom på, når du skal vælge, hvilke skønheds- og plejeprodukter, der ryger i kurven og ender hjemme på badeværelseshylden.

Vi har derfor samlet et par gode pejlemærker til dig her: 

 • Tjek indholdslisten!

Når du står med et produkt i hånden, som du overvejer at købe, skal du huske at tjekke varedeklarationen for parfume, inden du smider det i kurven. Kig efter ord som parfume, parfum, perfume, fragrance og aroma i ingredienslisten. Hvis det står der, så vælg et andet produkt. 

 • Husk, at naturlige parfumestoffer også er parfume!

Bare fordi et produkt er af naturlig og/eller økologisk oprindelse, og der står ”naturlig” foran ordet parfume, er det ikke nødvendigvis mindre allergifremkaldende af den grund. Selvom naturlige produkter, som fx æteriske olier ikke indeholder kemisk fremstillet parfume, kan de nemlig stadig indeholde plantestoffer, som er ligeså allergifremkaldende som syntetiske stoffer. Faktisk er det mest allergene parfumestof, vi kender, egemos, der stammer fra naturen.

Så hvis der står: ’Indeholder ingen syntetiske parfumestoffer’ på forsiden af emballagen, er det altså ikke ensbetydende med, at det ikke indeholder naturlige parfumestoffer, som også kan give parfumeallergi.

Tjek blandt andet EU’s liste over 26 parfumestoffer, som skal nævnes i indholdsdeklarationen, så allergikere nemt kan undgå dem. På listen vil du se, at der er en hel del af disse parfumestoffer, som stammer fra naturen.

EU's liste over deklarationspligtige parfumestoffer
 

 • Amyl cinnamal: Jasminduftstof.
 • Benzyl alcohol: Alkohol i tranebær, abrikos, kakao, honning og svampe samt i essentielle olier fra planter som jasmin, hyacinter og ylang ylang.
 • Cinnamyl alcohol: Duftstof i kaneltræers bark, Tea Tree blade, hyacinter og påskeliljer.
 • Citral: Citrusduftstof i citrongræs, citroner og appelsiner.
 • Eugenol: Nellikeduftstof i bl.a. nellikeolie, kanel og muskatnød.
 • Hydroxycitronellal: Sødt duftende blomsterduftstof i bl.a. lavendel.
 • Isoeugenol: Duftstof med duft af nelliker i bl.a. kanel og kryddernelliker.
 • Amylcinnamyl alcohol: Let blomsterduftsstof.
 • Benzyl salicylate: Kemisk stof med en sød blomsterduft.
 • Cinnamal: Duftstof i kanel og barken på kaneltræer 
 • Coumarin: Kumarin - en organisk forbindelse med duft af vanilje, der dannes i mange planter såsom lavendel, løvstikke og skovmærke.
 • Geraniol: Umættet terpenalkohol med behagelig rosenagtig duft. Findes i rosenolie, citronelleolie og olier fra geranium og citron.
 • Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde: Let, sødligt blomsterduftsstof. 
 • Anise alcohol: Let lakridsduftstof i krydderurten Pimpinella Anisum.
 • Benzyl cinnamate: Duftstof i nogle olier, bl.a. det sydamerikanske Copaiba træ.
 • Farnesol: Duftstof i olierne fra citrongræs, rose og citronella.
 • Butylphenyl Methylpropional: Kraftigt og friskt blomsterduftsstof.
 • Linalool: Terpenalkohol, som findes i mange blomster og krydderiplanter såsom mynte, kanel, citrusfrugter og birketræer. Duft af bergamotolie og fransk lavendel. 
 • Benzyl benzoate: Duftstof, der kommer af et organisk stof skabt ved en reaktion mellem Benzyl Alcohol og Benzoic Acid.
 • Citronellol: Rosenduftsstof. 
 • Hexyl cinnamal: Duftstof i olie fra kamille. 
 • Limonene: Let citrusduftstof i skallen på citrusfrugter. 
 • Methyl 2-Octynoate: Duftstof fremstillet syntetisk. 
 • Alpha-Isomethyl Ionone: Duftstof fremstillet syntetisk.
 • Evernia Prunastri Extract (Oak moss): Slåenlav. 
 • Evernia Furfuracea Extract (Treemoss): Skæglav. 

 

 • ​Hold øje med allergicertificeringerne!

En let måde at være sikker på, at et produkt er uden parfume, er at kigge efter allergimærkerne AllergyCertified og Asthma Allergy Nordic. Disse allergicertificeringer er nemlig din garanti for, at der hverken er syntetiske eller naturlige parfumestoffer at finde i produktet.

Alle Dermas produkter bærer AllergyCertifieds og Asthma Allergy Nordics allergimærke. Her kan du læse mere om de to certificeringer:

AllergyCertified

AllergyCertified er en dansk mærkningsordning, der sætter fokus på kontaktallergi i hele verden. Dermed har AllergyCertified fokus på din sundhed og din hud – nu og i fremtiden.

Hos AllergyCertified gennemgår en toksikolog hver eneste ingrediens i produktet, inden det får deres blåstempling. Dermed kan du være sikker på, at produkter med AllergyCertified-logoet giver dig den mindst mulige risiko for at udvikle kontaktallergi. 
 

Læs mere om AllergyCertified.

Asthma Allergy Nordic

Asthma Allergy Nordic er din garanti for, at produktet har minimal risiko for at give allergi. Asthma Allergy Nordic gennemgår alle produkternes ingredienslister for at sikre, at de ikke indeholder ingredienser, der er mistænkt for at give allergi. 

Læs mere om Asthma Allergy Nordic.

 

Derma – allergimærket hudpleje uden parfume
 

Hos Derma stiller vi høje krav! Vi mener nemlig, at det skal være nemt at vælge god hudpleje uden parfume og unødige kemikalier i hverdagen. Alle Derma-produkter er derfor udviklet med tanke på og hensyn til dig og din hud, din familie og naturen. Vi er stolte af at læne os op ad mærkningsordninger, der garanterer, at du får et produkt, du kan være tryg ved og stolt af at bruge, og som samtidig lever op til de høje krav, du også stiller til din skønhedsplejerutine. 

Alle produkterne i Derma-sortimentet er Svanemærkede og indeholder derfor ikke stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende af EU, samtidig med at de er mindre skadelige for miljøet. Derudover er de naturligvis 100 % fri for parfume og bærer blandt andet  AllergyCertifieds og Asthma Allergy Nordics certificeringer, som er din garanti for, at produkterne netop ikke indeholder parfume. Vil du vide mere, kan du læse om alle Dermas certificeringer her.

 


Bedste parfumefri shampoo, shower gel og solcreme? Sådan vælger du det rigtige parfumefri produkt
 

Parfume har ingen betydning for produktets funktion, og du kan derfor sagtens finde produkter, som både er uden parfume og som samtidig lever op til alt det, du forventer af produktet. Parfumens eneste funktion er nemlig at få produktet til at dufte af noget bestemt og har ikke indvirkning på, hvordan produktet virker.

Men hvordan finder du den bedste parfumefri shampoo, den bedste parfumefri shower gel eller den bedste parfumefri solcreme? En måde at finde de bedste produkter er at kigge efter dem, der er blevet kåret ”bedst i test”.

Mange af Dermas produkter er faktisk kåret som testvindere af blandt andet Politiken, Forbrugerrådet TÆNK og Danish Beauty Award. Det gælder fx Derma Sollotion SPF15, som er blevet kåret ”bedst i test” af Forbrugerrådet TÆNK tre år i træk, Derma Sololie, som er vinder af Danish Beauty Award 'Care & Protect Pris' samt Derma Håndsprit Gel, som er kåret som bedste håndsprit i Politiken. Et bevis på, at Dermas produkter er skånsomme, men effektive. Se alle Dermas testvindende produkter

3 myter om parfume og parfumeallergi
 

1. Er naturlig parfume bedre end syntetisk parfume?

Nej. Bare fordi et produkt er naturligt og evt. økologisk, er det ikke nødvendigvis mindre allergifremkaldende af den grund. Parfume er parfume – uanset hvor det kommer fra. Hold øje med EU’s liste over 26 parfumestoffer, som skal nævnes i indholdsdeklarationen, for at allergikere kan vige uden om dem. 

2. Kan jeg undgå allergi, hvis jeg kun bruger lidt parfume?

Nej, ikke som udgangspunkt. Det vides nemlig ikke, hvor meget parfume, der skal til, for at vi hver især udvikler parfumeallergi. Derfor er det en god idé at vige uden om parfume alle de steder, du kan.

3. Kan parfumeallergi kureres?

Nej. Hvis man først har udviklet parfumeallergi, kan det ikke kureres, og man bliver derfor nødt til at finde en måde at leve med det på. Parfumeallergi varer nemlig ved hele livet. 

Læs også: