10 tips til at gøre din hudplejerutine mere miljøvenlig

Spekulerer du sommetider på, hvordan du kan leve mere klimavenligt? Så er du én blandt mange. For heldigvis kommer der flere og flere stolte klimatosser til, der læser det med småt bag på emballagen og går op i miljøcertificeringerne med liv og sjæl.

Men desværre er det lidt af en jungle at hitte rede i, hvad der er op og ned, når det kommer til at forbruge rigtigt i forhold til miljøet. Derfor har vi samlet en række bæredygtige og brugbare tips til, hvordan du som kritisk forbruger let kan gøre din og familiens daglige hudplejerutine mere klimavenlig, men samtidig effektiv. Og husk, at mange små skridt tilsammen gør en stor forskel!

Her kommer 10 brugbare og bæredygtige tips til, hvordan du vælger miljøet til, når du køber hudpleje.

 

1. Vær en kritisk forbruger, og sæt din hudpleje under lup
 

Det første skridt på vejen til at gøre sit forbrug mere bæredygtigt er at være kritisk. Det er nemlig cool at være en kritisk forbruger, der stiller spørgsmålstegn ved, hvad dit hudplejeprodukt indeholder.

Hvis du gerne vil undgå unødig kemi, men ikke orker at læse ingredienslisten, kan du nøjes med at tjekke dine produkter med app’en Kemiluppen. Kemiluppen er en gratis app fra Forbrugerrådet Tænk Kemi. Den hjælper dig med at undgå problematiske og miljøskadelige stoffer i dine personlige plejeprodukter. Læs mere her.

Du kan naturligvis trygt bruge Dermas produkter, der alle er vurderet til ’grøn kolbe’ i Kemiluppen.

2. Gå efter de svanemærkede hudplejeprodukter
 

Gå som hovedregel efter produkter certificeret med det nordiske miljømærke, Svanemærket, når du skal afgøre, hvilket produkt der er det mest miljøvenlige. Svanen er din garanti for, at det produkt, du står med i hånden, er fri for potentielt hormonforstyrrende stoffer på EU's liste og anden unødig kemi.

Når du vælger et produkt med den grønne svane, kan du altså trygt bruge produktet, fordi Svanemærket passer godt på både din krop og på miljøet. Når du vælger svanemærkede produkter, kan du være sikker på, at de er blandt de miljø- og kvalitetsmæssigt bedste, og at indholdet – såvel som emballagen – belaster miljøet og vandmiljøet mindst muligt. Og så kan du med ro i sindet bruge produkterne direkte på din og dine kæres hud velvidende, at du har taget det gode, skånsomme valg for hele familien.

Tre økologisk certificerede og svanemærkede produkter, som gør din daglige hudplejerutine grøn

3. Vælg dine plejeprodukter i miljøvenlig emballage
 

Mange produkter kommer i mange lag emballage, især når det gælder hudpleje, makeup og skønhedsprodukter. Når du vil træffe det bæredygtige valg, er det vigtigt, at du går efter de produkter, som er pakket i mindst mulig emballage – meget gerne i enten genbrugsmaterialer eller i rene materialer, som nemt kan affaldssorteres.

For produkter, som fx består af flere slags plast, er meget svære at genbruge. Derfor er mange virksomheder begyndt at fremstille emballage af genbrugsmaterialer såsom genbrugsplast, genbrugsglas eller genbrugspap. 

Hos Derma har man valgt at spare papemballagen og anden unødig emballage væk, så der bruges det absolutte minimum emballage, der skal til. Alle Dermas produkter kommer desuden i tuber og flasker af plastik egnet til genanvendelse og lever op til Svanemærkets strenge miljøkrav for emballage.

Og fra 2020 produceres de første Derma-hudplejeprodukter i genbrugsplast. Bl.a. er Dermas prisvindende Sollotion SPF 15 og nye selvbrunere nu fremstillet primært i genbrugsplast til ære for miljøet og din klimasamvittigheds skyld. 

4. Minimer dit forbrug af vatrondeller og vatpinde lavet i plast 
 

Vidste du, at vatrondeller og vatpinde er nogle af de helt store syndere, når det kommer til miljøbelastning? Det skyldes både, at de belaster vores havmiljø, hvis produkterne ender i naturen, men også fordi størstedelen af bomuld dyrkes i konventionelle landbrug, hvor forbruget af sprøjtegifte er enormt. Den produktion har en voldsom negativ effekt på klima og mennesker.

Skal du derfor bruge vatpinde, så vælg dem gerne i økologisk træ eller bambus. For da bambus gror 4-6 gange så hurtigt som alm. træsorter og derfor optager mere CO2, er bambus et langt bedre materiale end plastik set i et miljømæssigt perspektiv. Du kan også få vatrondeller lavet i økologisk dyrket bomuld, der ikke er sprøjtet. Men det allerbedste, du kan gøre, er at nedsætte dit forbrug af vatrondeller og vatpinde mest muligt. Nogle har fx valgt at hækle deres egne ”vatrondeller”, som så kan vaskes og genbruges igen og igen. Det er da smart, ik’?

To bæredygtige produkter til at fjerne makeup med et minimalt eller ingen brug af vatrondeller
 

Med Dermas effektive makeupfjerner (Derma Eco Michellar Water) kan du nøjes med én vanrondel til begge øjne, når du fjerner din makeup. Væd en vatrondel med makeupfjerner, og lad den hvile på øjet, til mascaraen opløses. Herefter kan du nemt fjerne det resterende makeup – og så undgår du tilmed at genere det sarte område omkring øjnene og minimerer med tiden rynker.

Vil du helt undgå brugen af vatrondeller, kan du også bruge Derma Eco Cleansing Gel, som netop er ideel til effektivt og skånsomt at fjerne både makeup, mascara og urenheder fra huden – helt uden brug af vatrondeller. 

5. Vælg multifunktionelle produkter
 

I stedet for at have et kæmpe udvalg af hudplejeprodukter, så vælg i stedet lidt færre med flere anvendelsesmuligheder. Vælg fx en ansigtscreme, der kan bruges både morgen og aften, så du ikke skal have både en dag- og en natcreme. Eller find en god fedtcreme, du både kan bruge til ekstra tør hud, tørre pletter og til at give fugt til læber og til sprukne hæle. Derma Eco Body Oil er et godt eksempel på et produkt, som kan gøre det ud for mange produkters funktioner.

Brug eksempelvis den fugtgivende olie i tørre hårspidser, til ødelagte neglebånd, til tør hud eller som del af en hjemmelavet bodyscrub med salt eller sukker. Olien er også virkelig skøn som massageolie. Derma Eco Body Oil er økologisk certificeret, Svanemærket, allergivenlig, vegansk og naturligvis fri for parfume og unødig kemi og fedter ikke, så alle kan bruge olien uanset hud- eller hårtype. 

6. Sluk for vandhanen, og drop de lange, varme bade
 

Mange vågner først rigtigt, når de står under den skoldhede bruser om morgenen. Men lange bade – især når vandet er ekstravarmt – bruger ekstremt meget vand og energi til at varme vandet op, selv efter du er blevet ren og (forhåbentlig) er vågnet. Så prøv, om du kan skrue lidt ned for temperaturen og skære lidt af tiden. Så kan du i stedet sætte pris på den ekstra tid, du får til at nyde morgenkaffen.

Og når du børster tænder eller vasker ansigt, så sluk altid for vandhanen, så den ikke står og løber unødigt. Brug eksempelvis en opvredet klud til at rense ansigt med for at spare yderligere på vandet. 

7. Vælg økologi, så vidt det er muligt
 

Når du nu alligevel køber æbler, mælk og rugbrød, der er økologisk certificeret, hvorfor så ikke også vælge økologien til, når du køber kropspleje? Det kan du nemlig sagtens. Der findes efterhånden mange hudpleje- og skønhedsprodukter, som er økologiske.

Når du køber økologiske produkter, hvad enten det er fødevarer, bodylotion eller noget helt tredje, så kan du være sikker på, at produktet er produceret med mest muligt hensyn til både miljøet og dig. Økologiske produkter må eksempelvis ikke fremstilles ved brug af sprøjtegift og kunstgødning.

Både Dermas Baby- og Eco-serie er økologisk certificeret af Ecocert/Cosmos. Den økologiske Ecocert/Cosmos-certificering er et godt pejlemærke, når du går efter økologiske plejeprodukter. Ecocert/Cosmos-certificeringen stiller nemlig skrappe krav til ingrediensernes økologiske oprindelse, naturlighed og renhed. Læs mere om Ecocert/Cosmos

Se Dermas brede udvalg af økologisk certificerede produkter.

 

8. Sortér, når du smider tomme cremer og sæber ud, og forvandl emballagen til en ressource
 

Tomme tuber og sprayflasker er ikke bare affald. Din tomme emballage kan nemlig bruges som en værdifuld ressource, hvis du altså sørger for at sortere dit skrald korrekt. Affaldssorterer du korrekt, vil dine tomme hudplejeprodukter få et nyt liv. Flere og flere producenter informerer derfor som en service til forbrugeren på deres emballage, hvordan deres produkter skal affaldssorteres.

Dermas produkter skal sorteres som henholdsvis hård og blød plast. I nogle kommuner skal hård og blød plast sorteres separat, mens det i andre blot skal blandes sammen. Hvis du kan, er det bedst, hvis du kan adskille delene – for eksempel tube og kapsel, flaske og pumpe. På den måde er det nemmere at genbruge plasten i sidste ende.

9. Køb kun det, du får brugt op
 

I virkeligheden er alt forbrug jo med til at øge vores CO2-aftryk, og derfor er det helt generelt en god ide at forbruge klogt, kritisk og bevidst. Men nogle ting skal vi jo købe for at kunne klare os, såsom solcreme til at beskytte os mod solskoldning og hudkræft, shampoo og balsam til badet og pleje til huden, så den bevares sund og gennemfugtet. Så det bedste spørgsmål, du kritisk bør stille dig selv, når du køber hud- og kropsplejeprodukter, er, om produktet fås i en størrelse og med en mængde, der svarer til dit og familiens forbrug, så du undgår produktspild. For ligesom en mælk ikke smager godt, når den er overskredet sidste salgsdato, har dine cremer og andre kropsplejeprodukter ikke godt af at stå for længe på hylden.

Det gælder især, hvis du netop vælger de økologisk certificerede og miljøvenlige produkter, der kan indeholde  økologiske olier eller ekstrakter, som ikke holder så længe. Så når du skal købe kropsplejeprodukter, så vælg nogle, som dels er miljøvenlige i forhold til indholdsstoffer og ingredienser, men som også kan bruges af hele familien. På den måde undgår du at have fire forskellige ansigtscremer og tre slags shampoo osv., og der er større chance for, at produkterne rent faktisk bliver brugt op, inden de udløber. 

Derma har udviklet en særlig Family-serie til alle familiens medlemmer. Family-serien er plejende og parfumefri basisprodukter til krop og hår, som du kan bruge hver dag uden at udtørre eller irritere huden. Serien er både miljø- og allergimærket og fri for overflødige og uønskede stoffer.

Og som noget helt nyt er serien nu også vegansk certificeret af The Vegan Society, som er din garanti for, at produktet er fri for animalske indholdsstoffer. Med andre ord et godt fundament i hele familiens daglige hud- og hårpleje. Serien indeholder desuden store familievenlige størrelser, så du minimerer dit emballageforbrug, og så du ikke løber tør for familiens basisprodukter lige med det første.

 

Et godt tip, som du kan bruge, når din creme, shampoo, solcreme eller lignende slipper op, er at klippe tuben op og tage dispenseren af flaskerne, så du får brugt produktet helt op. Så sparer du både penge og undgår spild. 

10. Køb lokalt, og støt danske producenter
 

Når du køber dine cremer, sæber osv., eller når du i det hele taget køber noget, så sørg for at vælge produkter, som er produceret i Danmark. På den måde er du med til at spare CO2, fordi varerne skal transporteres kortere for at komme frem til butikken. Samtidig er du med til at støtte op om lokale producenter frem for udenlandske.

Og endelig får du med produkter produceret i Danmark en masse sikkerhed og kvalitet med i købet. Dansk kropspleje skal nemlig overholde den danske lovgivnings og EU’s skrappe krav til, hvad produkterne må indeholde.

Når du køber Derma, får du udelukkende danskproduceret hudpleje med fokus på miljø
 

Hos Derma udvikles og produceres langt størstedelen af produkterne på Dermas egen fabrik, DermaPharm, som er markedsleder inden for miljøvenlig hudpleje i Skandinavien. Så når du køber Derma-produkter, kan du være sikker på, at alle produkterne er produceret i Danmark. Det er både en fordel i forhold til CO2, men også i forhold til, at produkter produceret i Danmark er underlagt strikse retningslinjer for fremstillingsmetoder og ingredienser.

DermaPharm er både miljø- og kvalitetscertificeret efter ISO 14001, 9001 og 22716 og har licens til at producere Dermas svanemærkede og Ecocert-certificerede produkter. Som ISO-certificeret virksomhed skal DermaPharm bl.a. dokumentere, at produktionsprocessen er rettet mod en minimering af de eksterne miljøpåvirkninger, og forpligte sig til at forebygge forurening og løbende at forbedre den miljømæssige indsats. Derfor kan du med god klimasamvittighed købe dine kropsplejeprodukter hos Derma.

Læs også: