Guide: Sådan vælger du allergivenlig hudpleje til mænd, der virker

Flere og flere mænd får allergi, og det starter typisk under armene. Derfor er det en god idé at tænke over at vælge allergimærkede plejeprodukter, inkl. deodorant, hårvoks og cremer, som sidder på huden i mange timer. Men hvordan vælger du milde og allergivenlige hudplejeprodukter, der rent faktisk også virker?

Her får du derfor en lille guide til, hvad der er værd at vide om allergi, parfume og hormonforstyrrende stoffer, når du som mand skal vælge skånsomme plejeprodukter, som samtidig er effektive og fungerer, som de skal.

Bliv også klogere på cocktaileffekten ved at bruge flere produkter med unødig kemi.
 

Derma Man Deo roll on - Undgå allergi under armene
Derma Man - vælg allergivenlige cremer
Armpit - vælg parfumefri deo

Hudpleje til den bevidste mand, der har fokus på allergi og sundhed

Når det kommer til allergivenlige og skånsomme plejeprodukter til hud, hår og krop, er der langt mindre at vælge imellem for mænd, end der er for kvinder. Selvfølgelig sker der ikke noget ved at bruge kærestens allergivenlige og parfumefri ansigtscreme, men det er nu engang federe at have sine egne produkter, som er særligt udviklet til mænd.

Der er en tendens til at tro, at mænd udelukkende fokuserer på effektivitet og pris. Men det er langt fra virkeligheden. Mange mænd, faktisk flere og flere, og også helt unge drenge, døjer med allergier som fx parfumeallergi - eller går op i deres sædkvalitet og ønsker at undgå potentielt hormonforstyrrende stoffer, der mistænkes for at påvirke deres hormonsystem og fertilitet.

Derfor holder myten om, at det kun er kvinder, der går op i ingredienslisten, ikke helt. Mænd bekymrer sig også om, hvad deres ansigtscreme, bodylotion, aftershave balm osv. indeholder af skadelig kemi, parfume og allergifremkaldende stoffer.

Produkterne skal naturligvis være plejende og effektive, uden at de forårsager rødme, irritation eller indeholder potentielt hormonforstyrrende stoffer.

Kig efter mærkerne - det er din garanti for ingen unødig kemi

Så når du som mand vil være sikker på, at dine plejeprodukter er både skånsomme og sunde for din hud og din krop, er det først og fremmest en god ide at gå efter de produkter, som er fri for parfume og anden unødig kemi, men som også er certificeret allergivenlige og svanemærket.

Vælg allergimærket hudpleje - og undgå parfume, der kan irritere den sarte hud

Det er en god idé at vælge allergimærkede hudplejeprodukter, som er din sikkerhed for, at der ikke er parfume og andre allergene stoffer i dine hudplejeprodukter. 

Særligt, hvis du døjer med uren hud eller tør og sensitiv hud, er det vigtigt, at din hud ikke udsættes for parfume og andre unødige kemikalier og tilsætningsstoffer, som kan irritere den sarte hud.

Barbering er noget af det, der for mange medfører både sårbar og irriteret hud. Så hvis du sommetider oplever knopper og skægpest i forbindelse med barbering, er det ekstravigtigt, at dine produkter til barbering er fri for parfume, da det kan irritere huden yderligere.

Vælg svanemærket hudpleje - for fremtidens skyld

Det er samtidig en god idé at gå efter svanemærket hudpleje. På den måde får du sikkerhed for, at produkterne er uden potentielt hormonforstyrrende stoffer, der er mistænkt for at give nedsat sædkvalitet. Det skulle jo nødig få konsekvenser for fremtiden at pleje sin hud.

Vælg en deodorant uden parfume, og undgå allergi under armene

Der er ingen, der bryder sig om at lugte af sved. Det er virkelig hæmmende at gå rundt med svedige armhuler, og det begrænser ens bevægelsesfrihed, når man skal gå med armene klistret ned langs kroppen, så ingen andre opdager svedlugten og svedpletterne.

Det er lige netop den følelse, der gør, at rigtig mange vælger en deodorant med parfume i, som kan kamuflere svedlugten. Men parfumeholdige deodoranter er rent faktisk en af de hyppigste årsager til parfumeallergi, så derfor er det en god ide at tænke sig om en ekstra gang, når du vælger din deodorant.

Ewa Daniél fra AllergyCertified fortæller: ”Parfumeallergi opstår for det meste under armene, og har du først fået allergi, er det en følgesvend for resten af livet.” 

Allergi under armene viser sig ofte som kløe og irritation i armhulerne, som sommetider efterfølges af rødmen under armene. Heldigvis kan du efterhånden finde en del parfumefri og allergivenlige deodoranter, som virker lige så effektivt mod svedlugt som dem med parfume i. Og det gælder både roll on-, stick-, creme- og spraydeodoranter.

Kig efter ”parfumefri” eller ”0% parfume” på emballagen, som der fx står på Derma Man Deo-roll-on. Og hvis du er i tvivl, er den nemme løsning at kigge efter allergimærkerne AllergyCertified og Asthma Allergy Nordic. Så kan du være sikker på, at deodoranten er helt fri for parfume og medfører minimal risiko for allergi.

Du kan godt beholde din yndlingsduft – selv når du vælger parfumefri deo

Selvom du vælger en deodorant uden parfume, behøver du ikke nødvendigvis vinke farvel til den duft, du plejer at bruge. ”Har du lyst til at dufte af andet end dig selv, er det en god idé at bruge en uparfumeret deodorant og evt. sprøjte parfume uden på tøjet,” råder Ewa Daniél. På den måde undgår du, at huden kommer i direkte kontakt med parfumepartiklerne, og du minimerer risikoen for allergi.

Sådan vælger du den bedste og mest effektive parfumefri deodorant

Det er helt forståeligt, hvis du er lidt skeptisk, når du skal vælge parfumefri deodorant, især hvis du sveder meget eller fx bruger den under hård træning. Spørgsmålet, du må stille dig selv, er: Beskytter den så også effektivt mod sved? Svaret er ikke entydigt. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, om du vælger en deodorant med eller uden antiperspirant virkning.

Hvad er forskellen på en antiperspirant deodorant og en almindelig deodorant?

Antiperspiranter er med til at reducere svedproduktionen i armhulerne. En antiperspirant indeholder aluminiumsalte, som er den aktive ingrediens, der mindsker svedproduktionen. Når man anvender en antiperspirant, opløses aluminiumssaltene i fugten på hudens overflade, således at de danner en gele, der lægger sig over svedkirtlerne. På den måde lukkes der af for svedkirtlernes produktion af sved, så mængden af sved reduceres.

Hvor en antiperspirant deodorant hæmmer svedproduktionen, virker en almindelig deodorant udelukkende ved at skjule svedlugten, men hæmmer altså ikke svedproduktionen. Det er så at sige kun en halv løsning.

Hvis du vil have en parfumefri deodorant, der virker effektivt mod svedlugt, skal du altså gå efter dem med antiperspirant virkning som fx Derma Man Deo-roll-on.

Derma Man Deo Roll-on med antiperspirant virkning er AllergyCertified og anbefalet af Asthma Allergy Nordic, som begge vurderer, at aluminium er sikkert at bruge. Læs meget mere om aluminium i deodoranter lige her.

Værd at vide om coctaileffekt

Vidste du, at hvis du bruger flere produkter med unødig kemi eller hormonforstyrrende stoffer, kan der opstå det, man kalder en cocktaileffekt. Mængderne af kemi er måske ikke overvældende i de enkelte produkter, men tilsammen udgør de en farlig cocktail, som på sigt kan være skadelige for dig. Så vil du være på den sikre side, så minimer mængden af unødig kemi mest muligt i alle dine plejeprodukter.
 

Sæt håret med omtanke, og vink farvel til en kløende hovedbund

Der er ikke noget bedre end nyvasket og flot stylet herrehår. Desværre er der mange, som ikke ved, at man kan få allergivenlige og parfumefri hårplejeprodukter til mænd, som både er skånsomme OG effektive.

Derfor bruger mange mænd hver dag både shampoo og stylingprodukter, som indeholder skadelig kemi, parfume og sågar hormonforstyrrende stoffer. Stoffer, der er vigtige at være opmærksomme på. Også fordi mange drenge kopierer deres fædre og i en tidlig alder begynder at sætte håret med stylingprodukter.

Følgerne af at bruge hårvoks og andre hårplejeprodukter med skadelig kemi og parfume kan være alvorlige. For nogle drenge og mænd kan det betyde livslang allergi. Og har man én gang fået fx parfumeallergi, forsvinder den aldrig igen.

Hårvoks med parfume er faktisk en af de helt store syndere, når det kommer til parfumeallergi. Det skyldes, at voksen sidder i håret og hovedbunden hele dagen (og måske natten med) og er i kontakt med huden i mange timer. Det øger risikoen for kontaktallergi, kløende hovedbund, skæl og hudirritation.

Så vælg en voks uden parfume næste gang – den sætter håret lige så godt. Gå efter de produkter, der er AllergyCertified og/eller anbefalet af Asthma Allergy Nordic. Det er din garanti for, at produkterne ikke indeholder parfume eller andre kendte allergifremkaldende stoffer.

Værd at vide om allergirisiko

Vidste du, at …man skelner mellem leave on- og rinse off-produkter, når man vurderer produkters risiko for at give allergi. Leave on-produkter, som fx cremer og stylingprodukter, sidder på huden eller i håret i mange timer, og det øger risikoen for at give allergi. Derfor er det ekstra vigtigt, at du her går efter parfumefri og allergivenlige produkter, hvis du vil mindske risikoen for allergiske reaktioner. Hvis du gerne vil have en anelse duft i dine produkter, så vælg altid rinse off-produkter som shampoo, balsam og bodyscrub, der jo vaskes af huden, så den skadelige kemi er i kontakt med huden i kortere tid. For at være på den sikre side i forhold til at minimere risikoen for hudirritation er det dog bedst helt at vælge parfume og unødig kemi fra.

 

Giv dine gode allergivenlige plejevaner videre

Børn lærer ved at se, hvad vi som voksne gør. De lærer faktisk meget mere af at betragte vores handlinger og kopiere dem, end de gør af at høre, hvad vi siger, de skal gøre. Og derfor er det ikke ligegyldigt, hvilke vaner vi giver vores børn – heller ikke når det gælder plejeprodukter. En af grundene til, at mange børn og unge lider af allergi, er nemlig, at mange plejeprodukter indeholder skadelig kemi, allergifremkaldende konserveringsmidler og parfumestoffer. Vælg derfor – både for din egen og for dine børns skyld – produkter, som er fri for parfume, parabener, farvestoffer og andre indholdsstoffer, der kan forårsage allergi eller være hormonforstyrrende.

Lige netop det valg har Derma gjort virkelig nemt for dig at tage. Derma har nemlig udviklet et særligt hudplejekit af allergimærkede Derma Man-produkter til drenge og teenagere, så de kan komme godt fra start med gode, skånsomme produkter, der leverer, når lokkerne skal være spot on, når huden skal plejes og fugtes, og når svedlugten skal holdes fra døren.

Derma Man Skin Care Kit til sensitiv hud

Hvorfor øge risikoen for hudirritationer og allergisk udslæt, når du kan vælge ren hudpleje, der virker ligeså effektivt? 

Derma Man Skin Care Kit er allergivenlige produkter udviklet specielt til drenge/mænd med sensitiv hud, der ønsker en sund og velplejet hud i balance – uden parfume og anden unødig kemi.

Produkterne er med andre ord udviklet med omtanke for fremtiden.

Derma Man-serien har desuden et stilrent og maskulint look, der gør den egnet og cool for både store og små drenge.

Læs også: