Hudpleje gravid - guide:

Som gravid er det særlig vigtigt at passe godt på dig selv og din hud, som omfavner og beskytter baby. Men det kan være svært at finde rundt i junglen af gode råd og utallige hudplejeprodukter. Derfor har vi nedenfor samlet en række gode råd og fifs til, hvordan du vælger den bedste og mest skånsomme pleje til dig selv under graviditeten - uden potentielt hormonforstyrrende stoffer, parfume og anden unødig kemi.

Hudpleje graviditet: Pas godt på dig selv og din hud under graviditeten 

Huden er kroppens største organ og absorberer en del af de ingredienser, du smører på den. Som gravid er det derfor ekstra vigtig at passe på dig selv og din baby og sørge for, at de produkter, du bruger, er uden parfume og med så få indholdsstoffer som muligt. 

Når du vælger ren, certificeret hudpleje, er du med til at minimere mængden af kemikalier og hormonforstyrrende stoffer, som du og dit kommende barn udsættes for.

Gravid hudpleje - gå efter mærkerne

Gå efter mærkerne

En god huskeregel er at gå efter hudplejeprodukter certificeret med Svanemærket og anbefalet af AllergyCertified og Asthma Allergy Nordic. Svanemærkede plejeprodukter er fri for stoffer, der er på EU's liste over mistænkte hormonforstyrrende stoffer, og lever op til strenge krav om, hvilke indholdsstoffer der må være i produkterne. Allergimærkerne er din garanti for, at produkterne er helt fri for parfume. På den måde undgår du at udsætte dig selv og dit barn for unødig kemi og reducerer samtidig risikoen for allergiske reaktioner. Vælger du samtidig at gå efter hudpleje, der bærer den økologiske Ecocert/COSMOS-certificering, er du sikker på at undgå parabener i din hudpleje.

Den danske hudplejeserie, Derma Eco er  som den eneste hudplejeserie på markedet – både certificeret økologisk af Ecocert COSMOS, Svanemærket og anbefalet af Asthma Allergy Nordic og AllergyCertified og bærer samtidig veganermærket The Vegan Society og et trygt valg under graviditeten. 

Hvad er hormonforstyrrende stoffer?

Vores hormonsystem påvirkes af mange forskellige faktorer – det kan fx blive påvirket af stress og kemikalier. Nogle kemikalier – de såkaldte hormonforstyrrende stoffer – kan gå ind og påvirke kroppens naturlige omsætning af hormoner, og det kan bevirke, at der opstår forstyrrelser i hormonbalancen (1). Når du er gravid eller gerne vil være det, er det ekstra vigtigt, at du forsøger at undgå disse stoffer, da barnet i din mave er særligt følsomt overfor netop forstyrrelser i hormonbalancen (2).

Vær opmærksom på cocktaileffekten!

Produkter, der indeholder hormonforstyrrende, kræftfremkaldende eller allergifremkaldende stoffer, indeholder – heldigvis – sjældent store nok mængder af de pågældende stoffer til, at produkterne er skadelige i sig selv (3). Men da vi udsættes for uønskede kemikalier mange forskellige steder fra i løbet af vores hverdag, kan der opstå det, man kalder cocktaileffekten, som betyder, at stofferne tilsammen kan udgøre en risiko for din sundhed (4). Derfor er det en god idé at forsøge at vige uden om unødig kemi, når du vælger hudpleje – både før, under og efter din graviditet. 

Tjek din hudpleje for uønsket kemi!

Er du opmærksom på, at mange populære hudplejeprodukter og olier til gravide indeholder ingredienser, som findes på EU’s liste over de 26 mest allergifremkaldende parfumestoffer, er potentielt kræftfremkaldende eller reproduktionsskadelige? Det er derfor en riiiigtig god idé lige at tage et kig på bagsiden og tjekke ingredienslisten på din olie, så du er sikker på, at den holder, hvad den lover, og ikke indeholder problematisk kemi. 

Disse ingredienser skal du bl.a. undgå, når du vælger din kropsolie

Parfume  (generelt set, men særligt de 26 på EU’s liste over de mest allergifremkaldende parfumestoffer herunder Limonene, Linalool, Citronellol og Geraniol). Du kan læse mere om netop disse stoffer her.

Farvestoffer (fx CI 26100) 

CMR-stoffer (C:Carcinogen, M:Mutagen, og R:Reproduktionsskadelig) (fx BHT)

Bliv klogere på, hvordan du læser ingredienslisten på dit hudplejeprodukt

Hvis du ikke orker at læse ingredienslisten, kan du også nøjes med at tjekke dine produkter med app'en "Kemiluppen". Kemiluppen er en gratis app fra Forbrugerrådet Tænk Kemi. Den hjælper dig med at undgå problematiske stoffer i dine personlige plejeprodukter. Tjek mere på www.kemiluppen.dk. Du kan også bruge Astma-Allergi Danmarks app ”Kemilex” til at gennemskue indholdsstofferne betydning.

Maveolie gravid: Giv din sensitive hud ekstra pleje

Som gravid kender du sikkert følelsen af, at din hud er ekstra sart og sensitiv? Ikke mindst på maven. Det kan føles lidt, som om huden er ved at briste, og at hele kroppen er irriteret af kløe og øm, når du rører ved den. De fleste gravide oplever, at deres hud bliver hypersensitiv, og at den kræver ekstra pleje.

Det bedste, du kan gøre, er at give din hud masser af fugt og næring. Et godt råd er at smøre din krop og voksende mave med en god, fugtgivende olie, som vil hjælpe din hud til at finde ro, og blødgøre den, så det bliver lettere for huden at udvide sig – især på maven.

Men hvilken kropsolie/maveolie skal du så vælge?

Den bedste maveolie til gravide – anbefaling fra gravid til gravid

Når du som gravid skal vælge olie til kroppen, er det naturligvis alfa omega, at olien er udviklet af gode og rene ingredienser, men det handler i høj grad også om konsistens og absorptionsevne. Den må ikke føles fedtet!

Derma Eco Body Oil er favoritolien blandt mange gravide. Og ikke uden grund. Det er en nærende og blødgørende certificeret kropsolie, som trænger hurtigt ind uden at fedte. Olien indeholder økologisk jojoba-, mandel- og abrikoskerneolie, der tilfører huden masser af fugt og E-vitamin, så huden bevarer sin smidighed og elasticitet og efterlades blød, lækker og velplejet.

Dermas body oil er desuden økologisk certificeret af Ecocert/COSMOS, Svanemærket, AllergyCertified og anbefalet af Asthma Allergy Nordic. Den er uden parfume og farvestoffer og minimerer derved risikoen for allergiske reaktioner og hudirritationer. Og så er den tilmed 100 % vegansk. Derma Eco Body Oil er desuden vurderet som et godt valg af Forbrugerrådet Tænk Kemi og har fået ’grøn kolbe’ i Kemiluppen. Det absolutte kvalitetsstempel.

Ikke noget at sige til, at Derma Eco Body Oil netop er kåret som vinder i kategorien BEDSTE Body Care-produkt!

Den er så lækker, trænger hurtigt ind, og det føles godt med lidt fugt til den hurtigt voksende mavse."

Derma Eco Body Oil til gravid mave
Cecilie Schlaikjer (@cecilieschlaikjer) elsker at pleje den voksende mave med olie og er super glad for Derma Eco Body Oil:  "Under hele min graviditet har jeg brugt denne lækre øko-certificerede kropsolie fra Derma Eco. Olien trænger lynhurtigt ind uden at fedte og er med til at holde huden på min gravide mave blød og smidig. Foruden at bruge olien på min mave bruger jeg den også i tørre hårspidser og blander et par dråber i min håndcreme for ekstra fugt. Denne olie er virkelig skøn, budgetvenlig og bæredygtig - og så er den netop blevet kåret som Bedste Body Care ved Nordic Natural Beauty Award!"
 
- Cecilie Schlaikjer
Derma Eco Body Oil til gravid mave
Thea Petersen (@theapetersen) er vild med Derma Eco Body Oil til sin voksende mave:
"I takt med at maven vokser i denne graviditet, har jeg brugt denne øko-certificerede kropsolie fra Derma Eco. Olien trænger hurtigt ind, og fedter ikke. Ud over at jeg gør noget godt for mig selv ved brug af olien, skaber jeg et værdifuldt øjeblik sammen med min baby i maven hver gang jeg bruger olien. Både under graviditet og efter sætter jeg stor pris på produkter som er uden parfume og anden unødig kemi, derfor synes jeg at Derma eco er et helt perfekt valg." 
 
- Thea Petersen
Derma Eco Body Oil til gravid mave
Gravide Nicole Ryle (@nicoleryle) har fået anbefalet vores Derma Eco Body Oil til sin smukke gravide mave. Og hun er vild med den! "Igennem de sidste mange måneder af min graviditet har jeg smurt min mave både morgen og aften med Derma Eco Body Oil. Jeg elsker, hvordan olien hurtigt trænger ind i huden uden at fedte, og hvordan den er med til at holde min gravide mave blød, fugtet og smidig - og samtidigt virker lindrende på mit voksende maveskind, som virkeligt er på overarbejde. Derma Eco Body Oil er øko-certificeret, uden parfume og anden unødig kemi, som er vigtigt for mig for både at passe på mig selv og lillesøster, når jeg smører min krop ind hver dag." 
 
- Nicole Ryle

 

Olie til strækmærker

Mange gravide har fokus på at forebygge strækmærker under graviditeten og plejer maven med lækre olier, som kan gøre huden smidig og blød. Særligt mandel-, abrikoskerne- og jojobaolie er populære på grund af oliernes indhold af E-vitamin og evne til at holde huden blød og elastisk.

Der er dog ingen videnskabelig dokumentation for, at strækmærker kan forebygges eller reduceres med olie, men det er en kendsgerning, at olie er med til at gøre huden mere smidig, blød og modstandsdygtig, når huden på maven udvides og strækkes for at gøre plads til det lille, nye liv.

Når kroppen udsættes for ekstra pres, er det derfor en rigtig god ide at sørge for, at huden på maven holdes velplejet og gennemfugtet, så den har nemmere ved at udvide sig. Og det hjælper også på kløe at pleje huden med masser af fugt, så den ikke bliver dehydreret, tør og irriteret.

Sådan vælger du den rigtige kropsolie, når du er gravid

Markedet for kropsolier og især kropsolier/maveolier til gravide er stort, men ikke alle olier er lige gode, hvis du gerne vil mindske risikoen for allergi og skåne dig selv og dit kommende barn for unødig kemi. Så hvad skal du være opmærksom på, når du skal finde den helt rigtige olie til dig og din voksende mave? Her er certificeringer som Svanemærket, AllergyCertified, Asthma Allergy Nordic og Ecocert/COSMOS et godt pejlemærke at kigge efter. Svanemærket er nemlig bl.a. din garanti for, at produktet, du vælger, er fri for stoffer, der er på EU's liste over mistænkte hormonforstyrrende stoffer, og at det lever op til strenge krav om, hvilke indholdsstoffer der må være i ingredienslisten. 

Olie fra Derma Eco til den gravide mave - Vinder af Nordic Natural Beauty Award

Forkæl dig selv med ekstra hjemme-wellness under din graviditet

En graviditet er en ideel anledning til at få kigget vores rutiner efter i sømmene. For lige om lidt står du med et lille barn i dine arme, og så er det vigtigt at have noget, der alene er dit, og som du kan gøre for dig selv for at lade op og finde ro. Så start allerede under graviditeten med at gøre dine morgener mere rolige, så du tager fat på dagen på en god måde. Det er nemlig både vigtigt for dig og dit barn, at du har det godt. Smør fx din krop ind i olie efter badet, mens huden stadig er fugtig, og giv dig selv tid til at massere olien grundigt ind, mens tankerne holder fri en stund. På den måde kan du starte både dagen og snart dit nye liv som mor med at være helt tilstede i nuet.

Luksus-tip! Hvis du vil skrue ekstra op for selvomsorgen og velværet, kan du med fordel udvide morgenrutinen i badet med en scrub. Lav fx din egen bæredygtige og plastikfri scrub af Derma Eco Body Oil blandet med salt eller sukker.

Salt scrub
DIY body scrub med kaffegrums og olie
Derma Eco Body Oil

Bedste solcreme til gravide - gå efter Svanemærket

Som gravid er det vigtigt at beskytte dig selv og din hud mod solens stråler - og mod skadelig kemi. Når du vælger Dermas solcremer, får du garanti for, at solprodukterne ikke indeholder stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, allergifremkaldende, miljøbelastende mv.

Alle Dermas solcremer er nemlig både Svanemærket, allergimærket og har fået grøn kolbe i Kemiluppen fra Forbrugerrådet Tænk Kemi som garanti for, at de er uden problematisk kemi.

For Pernille Meldal er Dermas solcremer et trygt valg til den gravide krop:

For at passe godt på mig selv og min hud har jeg gennem min graviditet brugt solprodukter fra Derma. Et sikkert valg – uden parfume og unødig kemi. Som udgangspunkt går jeg altid efter mærker, som er gennemcertificeret. Solcremen trænger hurtigt ind i huden og er nem og behagelig at smøre på huden.

I ansigtet bruger jeg Dermas Sun Face SPF 50. Det virker for mig. Jeg har indtil videre gået fri for pigmentforandringer i ansigtet. De plejer at forsvinde igen efter fødslen, men derfor vil jeg stadig gerne undgå solskader og passe på min hud.”

Solcreme gravid faktor 50

Bliv klar, til den lille kommer: 
Kun den bedste pleje er god nok til vores små guldklumper! 

Vi ved, at du går op i, hvad der er i de produkter, du køber. Og vi ved, at du er bevidst omkring parfume, kemi og miljø. Og når det så ovenikøbet handler om plejeprodukter til dit barn, så er kun de mest skånsomme og milde gode nok.

Derma har gjort det nemt for dig at blive helt klar til, at den lille melder sin ankomst med en skræddersyet babystartpakke fuld af allergivenlige, økologiske og parfumefri plejeprodukter, så du med ro i maven kan bade, skifte og pleje det, du har allermest kær her i verden. 

Alle babyprodukterne er naturligvis certificeret med AllergyCertifed, Svanemærket og anbefalet af Asthma Allergy Nordic, hvilket er din garanti for, at produkterne er miljø- og allergivenlige. De er tilmed økologisk certificeret af Ecocert/Cosmos og 100 % veganske. Det er 0 % unødig kemi – 100 % ærlig og kærlig babypleje. Til dig indeholder pakken desuden Dermas lækre økologisk certificerede håndcreme med plejende mandelolie, shea butter og Aloe vera. Den trænger lynhurtigt ind uden at fedte og er perfekt til pusletasken/puslebordet til kærlig pleje af de travle mor-hænder. Den er naturligvis uden parfume, der kan irritere den sarte hud, og så er den ovenikøbet også både certificeret økologisk, allergi- og miljøvenlig.

Babystartpakke fra Derma - √łko-certificeret

Babystartpakke fra Derma - find den her

Læs også: