Guide til effektiv håndvask og nænsom håndpleje

Vi ved alle sammen godt, at vi skal vaske hænder for at undgå bakterier og smitte. Men det er faktisk de færreste af os, der ved, hvordan man egentlig helt korrekt gør det, så man minimerer risikoen for bakterier og smitte mest muligt. Så hvordan vasker eller afspritter man egentlig hænderne rigtigt? Og endnu vigtigere: Hvordan plejer man hænderne, så de forbliver bløde, smukke og velplejede trods hyppig håndvask? Det kræver gode, skånsomme hudplejeprodukter og den rette håndvask- og afspritningsteknik. Netop det har vi samlet lidt tips og tricks til her.

Sådan vasker du dine hænder korrekt - og holder dem rene, bakteriefri og velplejede

Håndvask kan lyde så simpelt og banalt, men håndvask er faktisk helt afgørende i forhold til at passe godt på os selv, hinanden og ikke mindst vores syge, ældre og svage for at undgå at bære smitte og bakterier med os. Men selvom du lærte at vaske hænder, da du var helt lille, og har gjort det et utal af gange siden, så er det faktisk slet ikke os alle, der er klar over, hvordan man vasker hænder, hvis det skal være helt korrekt. Nogle bruger fx slet ikke sæbe, og endnu flere af os vasker hænder i alt for kort tid ad gangen. Se videoen, og se, hvordan du sørger for at få fordelt sæbe og dermed også vand overalt på dine hænder, så du kan optimere din og måske også dine familiemedlemmers håndvask. Vi har illustreret sæben med en grøn farve, så det bliver helt tydeligt, hvor sæben fordeles på hænderne. 

;

Trin for trin-guide til den gode håndvask
 

 1. Tænd for vandet, og find den temperatur, som du foretrækker
 2. Stik hænderne under vandhanen, og sørg for, at alle overflader på hænderne bliver våde
 3. Skum så din håndsæbe godt op mellem dine håndflader
 4. Fordel sæben over dine hænders håndryg
 5. Flet dine fingre, så sæben kommer helt ind mellem dine fingre, og husk tommelfingrene
 6. Vask derefter spidserne på dine fingre ved at gnide dem mod den modsatte håndflade
 7. Vask så håndleddene som det sidste
 8. Skyld al sæbe af hænderne, så alle bakterier skylles væk
 9. Tør hænderne grundigt, men skånsomt, fx ved at duptørre med håndklæde eller papirservietter
 10.  Slut af med en god, fugtgivende håndcreme

  P.S. Og husk at slukke for vandhanen, mens du sæber ind, for at spare på vandet.

Den rette håndsæbe er afgørende: Vælg en hudvenlig håndsæbe med plejende ingredienser

En håndsæbe er vel bare en håndsæbe, ik’? Den vaskes jo bare af! Nej, det er faktisk langt fra sandheden, især hvis vi i perioder vasker ekstra meget hænder mange, mange gange i løbet af dagen. Her er det helt afgørende, at du bruger en håndsæbe, der er så skånsom som muligt, og som samtidig med at vaske dine hænder rene også tilfører huden fugt. Gå derfor efter håndsæber, der er fri for parfume og anden krads kemi, der kan medvirke til at udtørre huden unødigt. Og vælg samtidig en håndsæbe, der indeholder fugtgivende ingredienser som fx glycerin, som er med til at bevare hudens fugtbalance.

Derma Eco Håndsæbe – øko-, allergi- og miljømærket håndsæbe, der gør din håndvask grøn

Derma Eco Hand Soap er en mild og blødgørende parfumefri sæbe tilsat plejende ingredienser, der modvirker udtørring af huden. Sæben er rig på glycerin og økologisk aloe vera, der giver masser af fugt og hindrer huden i at tørre ud. Derma Eco Håndsæbe er både AllergyCertified og anbefalet af Asthma Allergy Nordic. Den er uden parfume og farvestoffer og minimerer derved risikoen for allergiske reaktioner og hudirritationer. Og så er den tilmed Svanemærket, økologisk certificeret og veganermærket, så du kan gøre din håndvask grøn og miljøvenlig samtidig med, at du tager ansvar for din huds sundhed. 

Håndsprit - hvis du ikke kan vaske hænder, så sprit af

Først og fremmest er det vigtigt, at du ikke erstatter din håndvask med afspritning. Vær opmærksom på, at hvis dine hænder er tydeligt beskidte, virker håndspritten ikke, da den ikke kan trænge igennem skidtet. Det er allervigtigst at få vasket hænder, og håndsprit skal derfor ses som en løsning, når du er på farten, og det skal gå hurtigt. Når du spritter dine hænder, er det vigtigt, at du sørger for at have godt med sprit på. Du skal bruge en hel del mere, end du tror. Og så skal du smøre håndspritten rigtig godt ind på både håndflader, håndtryk, mellem fingrene osv. Hvis du sørger for at bruge 15 sekunder på at fordele håndspritten, kan du komme hele vejen omkring.

Dette skal du vide for at vælge den bedste håndsprit 

Det er langt fra alle håndsprit på markedet, der er lige gode. Derfor får du her et par råd til, hvad du skal gå efter, når du vælger din håndsprit, så du får en, der virker. Først og fremmest er det ikke ligegyldigt, hvilken alkoholtype din håndsprit indeholder. Det skal helst være enten ethanol eller isopropyl. Koncentrationen af alkohol er også væsentligt for, at alle bakterierne dræbes, når du spritter af. Gå derfor efter en håndsprit, hvor alkoholkoncentrationen er mellem 62-85 %. De fleste håndsprit indeholder 70 vol% alkohol. Koncentrationen kan dog godt være en anelse lavere, hvis håndspritten er baseret på isopropyl. Men effekten er ikke det eneste, du skal være opmærksom på, når du vælger din håndsprit. Med en allergivenlig håndsprit får du nemlig både dræbt eventuelle bakterier og vira, mens du minimerer risikoen for allergi. Gå derfor efter håndsprit, som er certificeret af AllergyCertified og Asthma Allergy Nordic. Det er din garanti for, at produktet ikke indeholder ingredienser, som man har mistanke om kan være allergifremkaldende.

Den bedste håndsprit! Derma Håndsprit gel - Testvinder i Politiken

Der findes efterhånden et utal af håndsprit på markedet i alverdens forskellige former, flaconer og formuleringer. Men ikke alle er lige gode (eller dufter lige godt). Det er konklusionen i Politikens store test af håndsprit, hvor Derma Håndsprit gel er kåret som testvinder blandt en lang række varianter på markedet. Og de to dommere i Politikens test er enige! Michael René, ekspert i sensorik og lektor i fødevarevidenskab, siger om Dermas Håndsprit Gel: ”Min favorit! Dufter ikke af parfume. Tyktflydende glycerinagtig konsistens. Først klistrer den, men så tørrer den ud. Virkelig god. God flaske at arbejde med.” Og kosmetolog Line Lie er enig: ” Den er jeg pjattet med. Sprittet duft, men ingen mærkelig efterduft. Meget klistret, men kun indtil den tørrer ind. Plastflasken med trykåbning fungerer rigtig godt.”

"Min favorit! Dufter ikke af parfume. Tyktflydende glycinagtig konsistens. Virkelig god. God flaske at arbejde med." Michael René, ekspert i sensorik og lektor i fødevarevidenskab

 

Derma Håndsprit gel 250 ml – allergivenlig desinfektion til hænderne – i hjemmet eller på jobbet

Derma Håndsprit gel er en hudvenlig håndsprit- og desinfektionsgel, der sikrer bakteriefri hænder. Gelen er baseret på 70 vol% alkohol, som hurtigt og effektivt dræber bakterier, og virker desinficerende på huden. Den er tilsat plejende glycerin, som modvirker udtørring. Derma Håndsprit er anbefalet af Asthma Allergy Nordic og AllergyCertified, dvs. at den indeholder ingen parfume og farvestoffer og minimerer derved risikoen for allergiske reaktioner og hudirritationer. Og så er den tilmed 100% vegansk.

Håndsprit til tasken: Derma Håndsprit gel 100 ml

Dermas hudvenlige håndsprit med 70 vol% alkohol fås også i en smart lille pocket size, som er nem at have med i tasken, når du bevæger dig fra A til B, eller i toilettasken, når du rejser. Derma Håndsprit Gel er en hudvenlig håndsprit- og desinfektionsgel, der sikrer rene og bakteriefri hænder. Den er tilsat plejende glycerin, som modvirker udtørring af den sarte hud på hænderne. Derma Håndsprit er anbefalet af Asthma Allergy Nordic og AllergyCertified. Den indeholder ingen parfume og farvestoffer og minimerer derved risikoen for allergiske reaktioner og hudirritationer. Og så er den tilmed 100 % vegansk. Dermas håndsprit er vurderet som et godt valg af Forbrugerrådet Tænk Kemi og har fået ’grøn kolbe’ i Kemiluppen. Se mere på www.kemiluppen.dk.

Det perfekte taskekit

En god håndsprit og en god håndcreme går hånd i hånd! For selvom du vælger en håndsprit med fugtgivende glycerin som fx Derma Håndsprit Gel, så er den ekstra håndvask og hyppige afspritning hård ved huden, og dine hænder har derfor brug for ekstra pleje. Derfor er det en god idé at gøre det til en fast rutine at bruge en god, plejende parfumefri håndcreme mellem hver håndvask eller afspritning.

Fugt, fugt, fugt er, hvad dine hænder har brug for efter håndvask og håndsprit

En god, nærende og plejende håndcreme er essentiel, når du ofte vasker hænder eller spritter af. En god håndcreme er med til at genoprette hudens fugtbalance, som nemt bliver slået ud af kurs af hyppig håndvask og brug af håndsprit – også selvom du har valgt en mild håndsæbe og en hudvenlig håndsprit med fugtgivende ingredienser. Når du skal vælge den helt rigtige håndcreme, er det først og fremmest en god ide at vælge en uden parfume, da parfume kan udtørre huden på dine hænder yderligere og udsætte den sarte hud for irritation og i værste fald hudallergi. Det er derfor en god ide at gå efter en allergimærket håndcreme, så er du sikker på, at den er uden parfume, og du minimerer derved risikoen for at få allergi af den creme, du kommer til at bruge op til mange gange om dagen. 

 

Tip! Hav din håndcreme stående ved håndvasken eller på skrivebordet, eller hvor du ikke kan undgå at se den, så du får den brugt løbende henover dagen og modvirker, at dine hænder tørrer og sprækker.

Derma Family Hand Cream - Håndcreme

Vælg den bedste håndcreme! Ren, parfumefri pleje til dine hænder efter håndvask

Derma Family Hand Cream

Derma Family Hand Cream er en mild, blødgørende håndcreme – perfekt til tasken, så du kan passe godt på hænderne hele dagen. Derma Family Hand Cream er tilsat fugtgivende sheabutter og vegetabilske olier, der effektivt plejer ru og tørre hænder, samtidig med at cremen hurtigt trænger ind – helt uden at fedte. Håndcremen er baseret på nærende og fugtbevarende ingredienser, der efterlader hænderne bløde og velplejede. Brug Derma Family Hand Cream til skånsom pleje af både hænder og neglebånd – gerne dagligt efter hver håndvask. Derma Hand Cream er ligesom resten af Derma Family-serien både Svanemærket, anbefalet af AllergyCertified og Asthma Allergy Nordic og bærer Vegan Societys certificering. Find Derma Family håndcreme her.

Derma Eco Hand Cream – ren parfumefri pleje til dine hænder efter håndvask

Derma Eco Hand Cream er en mild, blødgørende økologisk certificeret creme, som beroliger, plejer og beskytter hænder, negle og neglebånd. Cremen trænger hurtigt ind uden at fedte, så du hurtigt kan gå videre med dagens gøremål og fx ikke får fedtet tastaturet på computeren eller andre overflader til efter indsmøring. Håndcremen indeholder økologisk aloe vera, der tilfører huden optimal fugt og næring. Mandel- og jojobaolie giver huden en naturlig barriere mod fugttab samtidig med, at hudens naturlige elasticitet forstærkes. Derma Eco Håndcreme er både økologisk certificeret af Ecocert/Cosmos, Svanemærket, AllergyCertified og anbefalet af Asthma Allergy Nordic samt certificeret vegansk, så du både tager hensyn til din huds sundhed og miljøet. Og så er den naturligvis uden parfume og farvestoffer, så du minimerer risikoen for allergiske reaktioner og hudirritationer. Find Derma Eco Hand Cream her.

Giv dine hænder fugt, mens du sover

Er dine hænder blevet irriterede og udtørrede af hyppig håndvask og håndsprit, kan det være en god ide at tage yderligere metoder i brug. Smør dine hænder ind i et tykt lag plejende og fugtgivende håndcreme, olie eller en fed balm, lige inden du skal i seng. Tag evt. et par helt bløde bomuldshandsker på, så du undgår, at håndcremen pletter på sengetøjet. Handskerne holder dine hænder varme, så cremen rigtigt kan få lov at trænge ind og arbejde, mens du får din velfortjente søvn. Næste morgen vil du allerede opleve en mærkbar forskel. Gentag dit nat-ritual, så længe du føler et behov for det. 

Du kan også med fordel have en god kropsolie stående ved din håndvask ved siden af din håndsæbe og håndcreme. Bland olien i din håndsæbe eller håndcreme hver gang du vasker og plejer dine hænder, så du helt automatisk får tilført huden et ekstra skud fugt flere gange om dagen og på den måde modvirker udtørring.

Derma Eco Body Oil – økologisk fugtgivende olie, der holder dine hænder bløde og velplejede

Derma Eco Body Oil er en nærende og blødgørende økologisk certificeret olie, som trænger hurtigt ind uden at fedte. Og lige netop derfor er den også ideel til dine hænder, når de lige trænger til ekstra fugt og pleje. Olien indeholder økologisk jojoba-, mandel- og abrikoskerneolie, der tilfører huden masser af fugt og E-vitamin, så huden bevarer sin smidighed og elasticitet og efterlades blød, lækker og velplejet. Derma Eco Body Oil er økologisk certificeret af Ecocert/Cosmos, Svanemærket, AllergyCertified og anbefalet af Asthma Allergy Nordic samt certificeret vegansk. Den er uden parfume og anden unødig kemi. Find Derma Eco Body Oil her.

4 gode hudvenlige hudplejeprodukter til håndvask og håndpleje

Vi har samlet et lille arsenal af gode, hudvenlige og effektive plejeprodukter til dig, der vil være sikker på at give dine hænder den optimale pleje og beskyttelse mod udtørring, samtidig med at du bekæmper bakterier og smitte. 

Med de fire udvalgte Derma-produkter nedenfor har du alt, du behøver til din gode håndvask- og håndplejerutine.

Læs også: