Bliv ekspert i din egen intimpleje, og undgå kløe og irritation

Det virker måske lidt banalt at snakke om, hvordan vi kvinder bedst holder os rene og plejer os selv forneden. Men faktum er, at rigtig mange kvinder døjer med gener som kløe, irritation og svien syd for navlen. Og langt de fleste af generne skyldes faktisk, at vi enten vasker os for meget, tørrer os forkert eller i det hele taget ikke ved nok om, hvordan vi skal passe på vores intime zone, så den forbliver sund, og så vi kan bevare velværet til alt det, der er langt sjovere at snakke om. 

Surt er godt – i hvert fald når vi taler om din intime zone

Der er ikke så mange, der ved det. Men der er stor forskel på, hvor surt eller basisk et miljø der er på vores hud, afhængig af hvor på kroppen man kigger. Huden i og omkring din intime zone har en pH-værdi på 4, mens den for resten af kroppen har en værdi på 5,5. Til sammenligning har vand, som er neutralt, en pH-værdi på 7. Det lyder måske lidt abstrakt, men det er faktisk en ret stor forskel, der betyder, at miljøet forneden er langt mere surt, end det er på resten af kroppen. Og sådan skal det blive ved med at være. Derfor er det ikke uvæsentligt, hvilken sæbe du vælger til netop dette område. 

Den forkerte sæbe kan ændre din PH-værdi forneden

Du bruger garanteret shampoo og måske også balsam til håret, mens du bruger showergel til kroppen. Men hvad bruger du så til din intime zone? Mange er ikke opmærksomme på, at der skal tages et særligt hensyn til den følsomme hud og pH-værdi i intimområdet. Syd for navlen er der nemlig helt andre behov for pleje, end der er for resten af kroppen. Netop her skal vi være forsigtige og bruge pleje, der er mild og skånsom, og som samtidig har en pH-balance, der er afstemt efter området. Den lave pH-værdi på 4 i området stiller særlige krav til plejen. Derfor kan du ikke bare nøjes med at bruge samme sæbe på hele kroppen. Eller du skal i hvert fald være opmærksom på, at en sæbe skabt til hele kroppen godt kan sætte balancen i underlivet ud af kurs. Mange almindelige sæber er nemlig basiske, hvilket vil sige, at de påvirker pH-værdien i intimområdet til at blive mindre surt. Når det naturlige miljø kommer i ubalance, er det lettere for fremmede bakterier at trænge ind. Dermed øges risikoen for infektioner. Endelig kan det være et problem, hvis du vasker dig for ofte og for grundigt. Det kan nemlig betyde, at nogle af de gode mælkesyrebakterier i intimområdet vaskes væk. Så hold dig til at vaske dig en enkelt gang om dagen. 

Intimsæbe – hvordan vælger jeg den rigtige? 

I intimzonen føles tør hud, irritation eller allergi særligt ubehageligt. Heldigvis kan du sætte ind, inden problemet opstår. Med den rigtige daglige plejerutine, der er tilpasset den intime zone, kan du forebygge irritation og pleje den følsomme hud. Først og fremmest er det vigtigt, at din intimsæbe har den rigtige pH-værdi. Den skal ligge på fire, så den matcher miljøet i din intime zone. Det er også en rigtig god idé at undgå intimsæbe med parfume, da det nemt kan medføre unødig irritation. Så gå efter de intimsæber, der har mærkningerne i orden. Dvs. produkter, der er certificeret med fx Svanemærket, AllergyCertified og Asthma Allergy Nordic. Når du køber et produkt, der bærer Svanemærket, ved du, at produktet hverken indeholder stoffer, der er skadelige for dig eller for naturen. Det gælder også selve emballagen på produktet. Certificeringerne Asthma Allergy Nordic og AllergyCertified er din garanti for, at produktet har minimal risiko for at give allergi, så de er ekstravigtige for dig, der har sensitiv hud og/eller lider af allergi.

Derma Eco Intimate Soap
Derma Eco Intimate Soap er en mild og dejlig sæbe med en god konsistens. Skum den op i hånden inden brug, og skyl efter med vand.
Derma Eco Foam Wash
Derma Eco Foam Wash er blødt skum, der gør det nemt og rart at vaske det intime område. Skyl efter med vand.

Med Derma får du økologisk certificerede, Svanemærkede, allergivenlige og veganske intimsæber

Med Dermas intimsæber fra Derma Eco-serien får du produkter, der er skabt på din intimzones præmisser. Og så er de naturligvis helt fri for parfume, allergimærkede og formuleret med mælkesyre og en lav pH-værdi på 4, der sikrer en sund intimbalance. Vælg derfor Dermas intimsæber, hvis du går efter plejeprodukter, der er certificeret økologiske, allergivenlige og tager hensyn til miljøet. Derma Eco Intimate Soap og Derma Eco Intimate Foam Wash er de første danskproducerede, økologisk certificerede intimsæber, som samtidig er certificeret med Svanemærket, AllergyCertified, Asthma Allergy Nordic samt solsikkeblomsten fra Vegan Society. Intimsæberne er altså 100% veganske. Mere skånsomt bliver det ikke – hverken for dig eller naturen. 

 

Sådan tørrer du dig korrekt 

Men selvom du bruger en korrekt afstemt sæbe til intimområdet, er der altså også andre ting, der spiller ind på din intime sundhed. Det er nemlig en stor misforståelse blandt mange, at man skal tørre sig, når man har været i bad eller har været på toilettet. Det er faktisk langt mere skånsomt, hvis du blidt dupper dig tør efter badet. Og det samme gælder, når du har tisset, hvor det også er vigtigt, at du tørrer dig forfra og bagud og ikke omvendt. Oplever du i perioder, at din hud er ekstra sensitiv, eller at dit intime område er lidt mere irriteret end normalt, er det en god idé at springe de lange, romantiske karbade over. Det er nemlig langt mere skånsomt med brusebad frem for karbad. 

Vælg undertøj, bind, tamponer og trusseindlæg med omhu

Er du én af dem, der næsten ikke kan undgå irritation, kløe og måske endda svamp, når du har menstruation? Så er du ikke den eneste. Desværre indeholder rigtig mange af de hygiejneprodukter, der findes på hylderne, både parfume, klorin og skadelig kemi. Dvs. indholdsstoffer, som slet ikke hører hjemme i din intime zone. Så ligesom når du vælger intimsæbe, skal du gå efter de bind, tamponer og trusseindlæg, der er certificeret med Svanemærket, AllergyCertified og Asthma Allergy Nordic. På den måde kan du med sikkerhed undgå at udsætte din hud for stoffer og materialer, der er allergifremkaldende og usunde for din hud. 

Men også når det kommer til dit undertøj, er det en god idé at gå efter trusser i naturmaterialer. Kunststof og polyester har det nemlig med at rive op i små rifter og sår, og så er ventilationen og åndbarheden for huden også langt bedre, når du vælger naturmaterialer som bomuld og silke. 

Har din nedre frisure indflydelse på din intime balance? 

Endnu en faldgrube kan være intimbarbering. Der er ingen tvivl om, at din hud i din intimzone ville have bedst af ro og fred. Men hvis du barberer dig forneden, så sørg for, at din skraber er helt ren. Skold den evt. mellem hver barbering, så du minimerer mængden af bakterier mest muligt, og skift den ofte ud, så den ikke bliver sløv. Du kan også overveje at droppe barberingen og vælge at blive vokset i stedet, da det påvirker miljøet forneden langt mindre. Men her er det lidt forskelligt fra kvinde til kvinde, hvad der fungerer bedst. Så prøv dig frem. Eller lad skægget stå, som man siger.  

Læs også: