Fun facts om selvbruner

Hvem fandt på at farve huden brun? Kan man fjerne selvbrunerplamager på huden? Og kan man spise sig til en flot kulør? Vi har samlet et par uundværlige tips og underfundige facts om den magiske substans, der kan forvandle triste hvide vinterben til smukke solbrune stænger – eller forlænge den skønne glød fra sommerens varme solskinsdage. 

Selvbruner blev opfundet ved et uheld 
Det er sukkerstoffet dihydroxyacetone (DHA), som farver din hud brun, når du anvender en selvbruner. DHA’s virkning blev opdaget i 50’erne, da forskeren Eva Wittgenstein fra University of Cincinnati testede stoffet som næringsstof til børn med en forstyrrelse i sukkerstofskiftet. Når børnene spildte stoffet eller spyttede det ud, blev huden brunfarvet få timer efter. Efterfølgende eksperimenterede hun med at påføre det sin egen hud for at teste effekten. Den første selvbruner kom på markedet i 1960’erne.
 
Sukker farver din hud
Sukkerstoffet, DHA, farver huden, når det reagerer med aminosyrerne i dit øverste hudlag. Derved dannes et pigment, der kaldes melanoidin i hudoverfladen. Når huden brunes ved solen, dannes til sammenligning melanin, der ligger i et dybere hudlag. Farven fra selvbrunerprodukter forsvinder, når de døde hudceller slides af.
 
Selvbruner forbereder huden til solen
En selvbruner gør dig ikke kun brunere – den kan også forberede din hud til solen. Men kun i lille grad. Solbeskyttelsesfaktoren er på ca. 2-3. Så uanset hvilken type selvbruner du bruger, skal du beskytte dig med solcreme, når du opholder dig i solen.
 
Gulerødder giver dig kulør 
Du kan spise dig til en gul-orange kulør i huden, men du skal virkelig elske gulerødder. Du skal spise mindst et kilo gulerødder om dagen i minimum en måned, før du kan se det på hudfarven.  (Så er det lidt nemmere og hurtigere at bruge Derma Selvbrunerlotion, som kun tager 2-6 timer og giver dig en smuk og naturlig sommerglød – ikke et gult-orange skær).  
 
Isterninger fjerner 'hudorme'
Inden du bruger selvbruner, er det en god idé at bruge en ansigts- og bodyscrub for at fjerne døde hudceller, så du får en jævn overflade. Men skyller du efter med varmt vand, åbner porerne sig, og så risikerer du, at din selvbruner sætter sig i dine porer som små, brune prikker i huden, der ligner skumle hudorme. Du kan køre en isterning over huden for at lukke porerne – eller skylle din hud med iskoldt vand, inden du bruger selvbruneren, så porerne trækker sig sammen. Men husk, at din hud skal være helt tør, før du bruger selvbruner.
 
Citron kan fjerne misfarvninger 
Hvis du har været lidt for entusiastisk med selvbruneren for at blive sommerlækker i en fart, kan din hud nemt blive misfarvet. Prøv at gnide lidt citron (citronskal) på de mørke områder – og skyl efter med koldt vandt. Men vær lidt varsom. Selvom citron er et naturligt og nemt tip, kan det irritere huden. Citron er i øvrigt også velegnet, hvis du vil have rene, klare negle.

 

Læs også: